Dit weekend organiseert Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland, de Nationale Tuinvogeltelling: het grootste natuuronderzoek van Nederland. Tel komend weekend (17 en 18 januari) een half uur de vogels in je tuin en geef de uitkomst door aan Vogelbescherming op www.tuinvogeltelling.nl. Op die manier leer je de vogels in de achtertuin kennen én help je mee aan het grootste citizen science project van Nederland.
Half uur vogels tellen
Het is de bedoeling dat iedereen die meedoet, gedurende een half uur alle vogels telt die zijn tuin/balkon bezoeken. Iedereen kent wel enkele vogelsoorten, alhoewel sommige op het eerste gezicht erg op elkaar lijken. Om deze soorten toch op naam te kunnen brengen heeft de Vogelbescherming de soorten op haar website staan www.tuinvogeltelling.nl en is de gratis app Tuinvogels te downloaden. Hier staan de verschillende soorten tuinvogels omschreven, met afbeelding en geluid. De Vogelbescherming is het hele weekend bereikbaar van 9 tot 17 uur voor alle vragen over de Nationale Tuinvogeltelling en tuinvogels. Deelnemers kunnen bellen met 030-693 77 00 of mailen naar info@vogelbescherming.nl.
Waardevolle gegevens over vogelstand
Door ieder jaar vogels in dezelfde periode van het jaar te tellen kunnen belangrijke gegevens afgeleid worden. Zo is te zien of een bepaalde soort vooruit is gegaan of juist achteruit. En welke soort het meest voorkomt in de Nederlandse tuinen. Door het grote aantal deelnemers zijn fouttellingen vrijwel verwaarloosbaar en geven de resultaten van de meeste soorten toch een redelijk betrouwbaar indicatie van de stand van zaken over diverse soorten.
Vorig jaar namen meer dan 55.000 mensen deel aan de Nationale Tuinvogeltelling. De top-3 bestond toen uit huismus, koolmees en merel.
Bronnen: Vogelbescherming Nederland en Sovon ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?