De aanhoudende droogte is funest voor jonge wilde dieren, blijkt onder meer in Nationaal Park de De Hoge Veluwe, waar met name jonge dassen en wilde zwijntjes geen insecten in de droge bodem vinden. Bovengronds is er ook een groot insectentekort, waardoor vogels en andere dieren moeite hebben om voedsel te vinden. Overal heerst honger en de situatie is levensbedreigend.
De klap van deze bloedhete, kurkdroge zomer zal volgend jaar nog keihard nadreunen, want dan kunnen we pas echt zien hoe het voedseltekort van invloed is op allerhande dier- en plantensoorten. Maar dat er grote schade plaatsvindt lijkt geen overdreven conclusie. En dan is het de vraag of de insecten weer terugkeren, welke diersoorten sterk in aantal zijn afgenomen en hoe groot daarmee de werkelijke impact is in de natuurlijke gebieden, maar ook in onze tuinen en parken.
Geen regenwormen, geen moedermelk
De vereniging Das & Boom uit Beek-Ubbergen in Gelderland maakt zich grote zorgen over de sterfte van jonge dassen. Op het cruciale moment dat de jonge dieren moeten overstappen van moedermelk naar regenwormen, zijn die er niet. De bodem is hard en droog en regenwormen zitten op grote diepte, om zelf niet uit te drogen. Moederdieren moeten ook steeds verder weg van hun jongen om voedsel te vinden waardoor ze geen, of onvoldoende moedermelk kunnen geven. Bovendien vreest Das & Boom dat er dit jaar tweemaal zoveel volwassen dieren door het verkeer omkomen, tijdens hun zoektochten naar voedsel.
Van slag
Het voedseltekort komt voor bij allerhande diersoorten. Ook veel poelen zijn drooggevallen, waardoor kikkers, visjes en andere waterdieren zijn verdwenen. Reigers en ooievaars die graag een kikkertje eten merken dat en zullen meer op zoek gaan naar muizen, die op hun beurt ook weer moeite hebben met het vinden van voedsel. De voedselketen kraakt in zijn voegen en de gevolgen zijn nu al verschrikkelijk.
Door de droogte is de natuur van slag en als het ware in de ‘herfst-modus’ gesprongen, waardoor veel nootjes, bessen en andere vruchten voortijdig rijp zijn, of door watertekort gaan mislukken. Wanneer deze vroege oogst nu al door de hongerige dieren opgegeten wordt blijft er weinig over voor de winter.
Helpen
Het enig mogelijke voor nu is hopen op een einde aan de hitte, en waar mogelijk dieren te helpen met overleven door het geven van water en extra voedsel. Lees ook:
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel