De Spaanse dierenbeschermingsorganisatie Equalia doet aangifte tegen een slachthuis in Toledo na het bekijken van videobeelden waarop niet alleen zware mishandeling van geiten en lammetjes te zien is, maar ook een zorgwekkend gebrek aan hygiëne en controle op de herkomst van de dieren.

lammetjes
Aangifte slachthuis Spanje wegens mishandeling lammetjes | Foto: publiek domein

Dierenmartelingen

Equalia is een Spaanse ngo die zich inzet voor het welzijn van dieren en onderzoek doet naar bedrijven waar mogelijkerwijs sprake is van dierenmishandeling. Met een verborgen camera heeft Equalia opnames gemaakt in het slachthuis ´Matadero Frigorífico Valmojado S.A.´ in Valmojado, een gemeente in de Spaanse provincie Toledo.

Op de beelden is de wreedheid te zien waarop er met de dieren wordt omgegaan. Geiten en lammetjes krijgen voorafgaande aan de slachting stokslagen en scheppen zand in de ogen. Ze worden geschopt, geslagen met een stok, over de grond gesleept en door de hokken gegooid. Daden die bij de wet verboden zijn. Sommige dieren zijn ook nog ziek.  Bekijk de belden hieronder (let op: het zijn zeer schokkende beelden).

Gevaar voor de volksgezondheid

In hetzelfde slachthuis in Toledo is er naast dierenmishandeling ook sprake van een schending van de voorschriften voor hygiëne en voedselveiligheid. Het gebrek aan hygiëne en de ongecontroleerde herkomst van sommige geiten brengen de volksgezondheid in gevaar. Op de videobeelden van Equalia is te zien hoe een werknemer urineert in de hokken waar de geiten verblijven. Daarnaast is er op camera vastgelegd dat er meer dan vijftig ongeïdentificeerde lammetjes het slachthuis binnentreden. Doordat er geen identificatiekaartje aan de oren zit, is het onmogelijk de herkomst van deze geiten te achterhalen. Deze schokkende beelden waren aanleiding om aangifte te doen tegen het slachthuis en tevens het beeldmateriaal aan de rechtbank te overhandigen.

María Villaluenga, woordvoerder van Equalia:

“Er kan ook worden waargenomen hoe werknemers, buiten hun werkuren, een groep van meer dan vijftig ongeïdentificeerde lammetjes ontvangen en bij andere lammetjes plaatsen in dezelfde hokken, zonder oormerken aan te brengen. Aangezien ze niet geïdentificeerd zijn, gaat de traceerbaarheid van het dier verloren en is het onmogelijk de herkomst van het dier garanderen.”

Cameratoezicht

Volgens een woordvoerder van Equalia zouden martelingen en onregelmatigheden kunnen worden vermeden indien er cameratoezicht is in slachthuizen. Eind 2018 lanceerde zij de campagne ´Recht op informatie´ om te pleiten voor een betere controle op de handhaving in slachthuizen door middel van een wettelijke verplichting tot installatie van bewakingscamera´s. Sindsdien zijn er camera´s geplaatst in zeventig procent van de slachthuizen in verschillende regio´s van Spanje.

De Spaanse agentschap voor voedselveiligheid en voeding (AESAN), afdeling van het ministerie van Consumentenzaken, werkt aan een wetsvoorstel voor een koninklijk besluit om videobewakingssystemen te implementeren in alle slachthuizen met als doel het dierenwelzijn en de voedselveiligheid te garanderen. Verschillende belangengroepen, zoals de vleesindustrie, werknemers- en consumentenverenigingen steunen het voorstel. Momenteel bevindt het concept zich in de consultatiefase voorafgaande aan de officiële procedure.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools