Zo’n 50.000 Spaanse galgo’s (windhonden) worden jaarlijks gedood dan wel in de steek gelaten. Podenco’s wacht vaak hetzelfde lot. De massale dump vindt jaarlijks plaats in februari. Spanje is het enige land in Europa waar de jacht met honden toegestaan is, waarbij de hond zelf de prooi opjaagt en doodt. Veel honden worden geadopteerd in Europese landen, maar dit is uiteindelijk geen oplossing voor het probleem. De jacht zelf moet verboden worden. Februari nadert: teken daarom nu de petitie.

Spanje
Verbied de jacht met galgo’s en podenco’s in Spanje. Teken de petitie!

Ga direct naar de petitie.  Tot nu toe 40318 handtekeningen.

Naar schatting zouden 190.000 Spaanse jagers galgo’s inzetten bij de hazenjacht. Deze jachthonden behoren tot de hondensoorten die het meest te lijden hebben in Spanje: de honden worden gedurende een aantal jaar gebruikt voor de jacht en ondergaan hiervoor zware trainingen. Een voorbeeld van zo’n training is dat de hond vastgebonden wordt achter een auto of brommer, en gedwongen is om er achteraan te rennen terwijl deze rijdt. Op deze wijze worden ze getest op uithoudingsvermogen en snelheid en worden ze hierop getraind. Het is een hard leven waarin het dier voortdurend moet presteren. Als de hond niet meer bruikbaar is voor de jacht wordt deze in de steek gelaten of gedood, dat laatste vaak op meedogenloze wijze.

Jachthond als instrument
Olga Lama Rodriguez werkt voor de organisatie Prado in Badajoz, Extremadura, één van de Spaanse deelstaten waar de jacht met galgo’s het meest intensief is. Olga legt uit hoe de galgo in deze regio wordt gezien:

“Galgo’s zijn geen gezelschapsdieren in Spanje. Het is een instrument om te jagen. Ze worden getest en, als ze niet bruikbaar zijn, afgedankt. In plattelandsgebieden zal je niemand zien die een galgo of een andere jachthond uitlaat. In tegenstelling tot kleinere honden worden ze niet beschouwd als deel van de familie… Als je vandaag de dag in een stad in Extremadura met een galgo wandelt, reageren mensen verbijsterd, ze vinden het raar. Diverse keren benaderden mannen ons met de vraag of ze onze galgo’s mochten kopen, ruilen of zelfs ermee fokken. Als we uitleggen dat we de galgo’s niet gebruiken voor de jacht of voor hondenrennen kunnen ze ons niet geloven en noemen ze ons gek.”

De jacht met galgo’s vindt veelal plaats in de deelstaten Andalusië, Castillië en León, Extremadura en Madrid.

Gedumpt of gedood
Als de jachthond niet meer aan de verwachtingen van de jager voldoet, wordt deze gedumpt of gedood. Zo’n 50.000 galgo’s worden jaarlijks op deze manier afgedankt en hetzelfde gebeurt met veel podenco’s. Hierdoor zwerven veel jachthonden op straat, en als ze niet gered worden voor adoptie worden ze vaak overreden op de Spaanse snelwegen. Maar een deel wacht een nog gruwelijker lot: opgehangen worden aan een boom, doodgeschoten in een zak, achtergelaten in een put, en dat alleen omdat het dier niet meer zo snel rende, of gestraft wordt omdat hij een kortere weg nam tijdens een race en daarmee de ‘eer’ van de jager bezoedelde.

Spanje
Als straf opgehangen aan een boom

Oplossing
In Nederland zien we vaak geadopteerde galgo’s en podenco’s. Dit is fantastisch voor de geredde honden die geadopteerd zijn, maar het biedt geen oplossing voor het probleem. Veel galgo’s worden niet geadopteerd, zwerven op straat of sterven een gruwelijke dood. De oplossing ligt in het verbod op de jacht met galgo’s en podenco’s in Spanje. Zo hoeven deze honden niet meer te lijden onder de zware trainingsmethodes en jachtraces die lichamelijk en geestelijk veel van deze dieren vergen, en worden ze ook niet meer jaarlijks gedumpt en/of gedood als ze niet meer ‘bruikbaar’ zijn voor de jacht.

Documentaire
PiepVandaag.nl maakt een documentaire over het zware leven van de galgo en de problematiek in Spanje. In ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ reist Karen Soeters af naar Spanje en spreekt met reddingsgroepen, opvangcentra en galgueros (jagers) over het lot van de Spaanse galgo. In Spanje ontmoet zij Valentina, een galgo die meerdere malen door haar eigenaar is opgehangen aan een boom, om een langzame dood te sterven…

De film werd gemaakt door Monique van Dijk Armor, Karen Soeters en Estefanía Pampín Zuidmeer en is een productie van PiepVandaag.nl en Cherry Blossom Productions.

Voor ondertitels: klik op CC en selecteer Nederlands.

BROKEN SPIRIT – The Galgo’s Last Run from PiepVandaag on Vimeo

Petitie
Februari komt snel dichtbij. Dan begint de massale dump van galgo’s na het jachtseizoen in Spanje. PiepVandaag.nl, ondersteund door DutchGalgoLobby, Greyhounds in nood Nederland en Greyhounds Rescue Holland, vragen je om de petitie hieronder te tekenen:

Aan de Spaanse overheid,

Wij, bezorgde burgers van Europa, constateren dat er een einde moet komen aan onnodig en ernstig dierenleed van galgo’s en podenco’s in Spanje. Deze dieren worden gebruikt voor de jacht en als ze niet meer voldoen dan worden ze afgedankt. Zo’n 50.000 jachthonden worden jaarlijks aan hun lot overgelaten of sterven een gruwelijke dood: opgehangen aan een boom, achtergelaten in een waterput of doodgeschoten. De trainingsmethoden en jachtraces vergen lichamelijk en geestelijk veel van deze dieren. Spanje is het enige land in Europa dat de jacht met honden nog toestaat.

Wij verzoeken de Spaanse overheid de nodige stappen te nemen om dit dierenleed te stoppen. Veel van deze afgedankte honden worden in Europese landen geadopteerd, maar dit is uiteindelijk geen oplossing voor het probleem. De oplossing is het einde van deze gruwelijke jacht met honden. Wij vragen ook aan de Europese Unie om druk uit te oefenen op Spanje om dit doel te bereiken.


Tot nu toe 40318 handtekeningen. 
Let op: Het kan soms even duren eer je ondertekening zichtbaar is in de stand.

[Op PiepVandaag.nl en met betrekking tot acties is het volgende privacybeleid van toepassing]

Deze petitie wordt ondersteund door DutchGalgoLobby, Greyhounds in nood Nederland en Greyhounds Rescue Holland.

Spanje

Spanje

Spanje

©PiepVandaag.nl