De première van de PiepVandaag-documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ is gisteravond goed bezocht, tijdens een bijeenkomst georganiseerd door House of Animals. Ruim honderd aanwezigen zagen in Amstelveen het verslag van de reis die Karen Soeters eerder dit jaar maakte, en hoe tijdens haar verblijf in Spanje de inmiddels bekende, als oud vuil afgedankte galgo (galga) Valentina door de vrijwilligers van Almanimal.va gered werd van een triest bestaan als zwerfhond.

Broken Spirit
Karen Soeters heet iedereen welkom | Foto: Bart van Riel

Voor Spaanse jagers, de galguero’s, is een hond geen levend wezen maar een stuk jachtgereedschap. Zodra ze niet meer voldoen worden galgo’s en podenco’s massaal gedumpt en aan hun lot overgelaten. Maar ook gebeurt het regelmatig dat ze de kogel krijgen. Of, volgens een oude traditie, gestraft worden voor hun ‘falen’ door ze op te hangen, waarbij ze een doodstrijd leveren die wel drie dagen kan duren. Hoewel er voldoende bewijzen zijn dat dit nog steeds met regelmaat gebeurt wordt deze gruwelijke handelswijze door de jagers naar het rijk der fabelen verwezen. Maar het touw om de nek van de geredde Valentina sprak boekdelen.

Broken Spirit
Valentina werd gered | Foto: Bart van Riel

Binnenlandse aangelegenheid
Aanvankelijk waren de honden een onderdeel van de alledaagse jacht op hazen en konijnen. Maar vanwege het competitie-element valt er met een galgo veel geld te verdienen. Dit maakt het extra moeilijk om iets tegen deze wrede vorm van jagen te ondernemen. Daarnaast lijkt het tot op heden vrijwel onmogelijk om vanuit de Europese politiek in te grijpen, omdat de Spanjaarden proberen, net als bij het stierenvechten, het gebruik van galgo’s voor de jacht als ‘cultureel erfgoed’ neer te zetten. Aangezien dit wordt beschouwd als ‘binnenlandse aangelegenheid’ zijn maar weinig Europese politieke partijen bereid stelling te nemen en Spanje te dwingen een einde te maken aan deze praktijken. Terwijl deze vorm van jacht verder overal in Europa verboden is.

Broken Spirit
Karen en Valentina in Spanje | Foto: scene uit ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’

Valentina werd Sierra
Na afloop van de documentaire volgden lezingen over de geschiedenis van de galgo en de problemen om iets tegen de jacht met deze honden te doen. Een hoogtepunt van de avond was de Nederlandse fotograaf Bas van der Wel, die galga Valentina, de hoofdpersoon uit de documentaire, uiteindelijk adopteerde. Overigens is haar naam tegenwoordig Sierra, waarmee er definitief een einde is gekomen aan het verdrietige verleden van deze hond.

Broken Spirit
Valentina kreeg een nieuwe naam en een nieuw baasje | Foto: Bart van Riel

Sierra maakt het uitstekend en had niet beter terecht kunnen komen. Helaas geldt dit niet voor de vele tienduizenden galgo’s die ieder jaar weer afgedankt worden. Het enige lichtpuntje is dat steeds meer Spanjaarden zich hiervan afkeren, en dat er organisaties zijn als Almanimal.va en opvangcentra als Scooby, waar honderden gedumpte galgo’s liefdevol opgenomen worden ter adoptie.

Cadeau
Dankzij de opbrengst van de kaartverkoop heeft Almanimal.va een eigen vangkooi gekregen, zodat ze niet meer afhankelijk zijn van anderen om hun geweldige werk voor de gedumpte, rondzwervende galgo’s voort te zetten. Via een liveverbinding was de groep Spaanse vrijwilligers ook aanwezig bij de première en hun blijdschap met het cadeau was enorm.

Broken Spirit
Liveverbinding met de vrijwilligers van Almanimal.va | Foto: Bart van Riel

Binnenkort online
De documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ zal binnenkort voor iedereen op het internet beschikbaar zijn. De hoop is om hiermee een bijdrage te leveren in de strijd tegen het trieste lot van de Spaanse galgo’s.

Lees hier meer over de totstandkoming van de documentaire, mede dankzij sponsoring door Lush. De film werd gemaakt door Monique van Dijk Armor, Karen Soeters en Estefanía Pampín Zuidmeer en is een productie van PiepVandaag.nl en Cherry Blossom Productions.

©PiepVandaag.nl Bart van Riel