Dieren kunnen niet spreken, maar gelukkig is er altijd iemand die hen een stem geeft. Marc Ching richt zich met zijn organisatie Animal Hope & Wellness Foundation op het redden van mishandelde honden en katten uit de Aziatische vleeshandel. Bij hem worden ze net zo lang opgevangen tot ze volledig hersteld zijn en ze geschikt zijn voor adoptie.

Marc Ching

Lijdensweg
In Azië worden jaarlijks miljoenen honden onder vreselijke omstandigheden gefokt en verhandeld, om vervolgens opgegeten worden. Het vlees wordt daar als een delicatesse beschouwd. In Vietnam bijvoorbeeld wordt het aan het eind van een maanmaand gegeten, het zou dan geluk brengen. Sommigen eten het vlees omdat ze het lekker vinden of omdat ze denken dat het hun lichaam ’s winters warm houdt. De honden worden niet alleen gefokt, ze worden ook wel gekocht of ‘gewoon’ van de straat geplukt. Hele magere straathonden ontspringen de dans, daar valt toch niet veel vlees af te halen. Marc Ching richtte non-profit organisatie Animal Hope & Wellness Foundation in 2011 op, om zo veel mogelijk van deze dieren te redden.

Yulin festival
Marc is een holistische voedingsdeskundige voor dieren en komt uit Hawaii. In Californië runt hij een winkel met gezonde voeding voor huisdieren, The Petstaurant. Hij besefte dat hij zijn capaciteiten ook kon gebruiken om misbruikte en verwaarloosde honden op te vangen. Toen hij hoorde over het hondenvleesfestival Yulin in China besloot hij om erheen te vliegen en zelf te kijken hoe het daar in z’n werk gaat. Marc kwam thuis van een koude kermis, het festival was nog erger dan hij had kunnen bedenken.

“Het misbruik en de onmenselijkheid is zo ontzettend wreed, het is niet te vergelijken met wat voor situatie dan ook hier in Amerika.”

Toen Marc terug naar huis vloog, wist hij dat zijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Zo is de Animal Hope & Wellness Foundation ontstaan.

Wereldwijde aandacht voor ernstig dierenleed
Marc (zelf veganist) wil niet alleen de honden redden, dat neemt het probleem niet weg. Hij wil juist aandacht creëren voor de vleeshandel. Daarom bezoekt hij de slachthuizen, maakt video’s en probeert deze dan onder de aandacht te brengen bij de lokale overheid.

“Ik heb ontzettend walgelijke en wrede slachtmethodes gezien. Het enige wat ik wil is dat het stopt!”

Zijn trips zijn niet altijd zonder gevaar. Hij wordt vaak in elkaar geslagen en eindigde bij zijn laatste reis naar Cambodja zelfs in het ziekenhuis.

‘Ik had nooit gedacht dat mensen hiertoe in staat waren’
Zijn organisatie vecht keihard tegen het wrede martelen van honden vóórdat ze geslacht worden. Dit vanwege de misplaatste overtuiging dat hondenvlees van gemartelde dieren beter smaakt en goed is voor de gezondheid.

“Ik verlies het soms van de wanhoop en dan vraag ik me ook af, wat doe ik daar? Maar diep van binnen weet ik dat ik móet gaan, als ik niet ga, gaat er niemand en eindigen de honden mishandeld en levend verbrand. Ik had nooit gedacht dat mensen tot zoiets in staat waren. Ik ben nu mijn zevende reis aan het plannen, ik ben zo dichtbij en ik ga door tot ik de overheid overtuigd heb.”

De zevende reis van Marc Ching naar Azië, getiteld The Compassion Project, richt zich op het redden van honden en het sluiten van slachthuizen in Yulin door undercover operaties. Via social media is deze reis stap voor stap te volgen. Zo zagen wij live dat The Animal Hope and Wellness Foundation in Yulin meer dan 1.000 honden van een gruwelijke dood gered heeft en een aantal slachthuizen sloot. Help mee en steun Marc Ching: alle geredde honden hebben dringend onze hulp nodig.

In deze video legt Marc Ching uit waarom hij doet wat hij doet.
Let op: bevat schokkende beelden.

Cultuur excuus voor extreme wreedheid

“In de Chinese provincie Tongzhou waagde ik mezelf in een slachthuis gerund door een kleine gemeenschap. Ik zag honden, katten en konijnen die zo intens bang waren dat je de angst gewoon kon ruiken. Mijn hart bloedde en de grond brokkelde onder mij vandaan. Ik kan niet in woorden omzetten wat ik zag, ik kan zelfs niet tekenen hoe levende dieren eruitzien die vastgeketend op tafels liggen met hun organen bloot. Schreeuwend. Sommige zonder poten. Sommige zonder ogen. Maar allemaal levend, en schreeuwend. Ik vroeg: waarom worden ze niet eerst doodgemaakt? Het is cultuur, was het antwoord. En zo doen we het al jaren.”

Hoe hoger het adrenalineniveau, hoe malser het vlees zou zijn en hoe beter voor de gezondheid. Ze zorgen ervoor dat de honden extreme angsten ervaren en veel lijden voorafgaand aan hun dood. Ze worden gemarteld, uiteengereten, levend verbrand, geëlektrocuteerd, gekruisigd met spijkers aan de muur waar ze gemarteld en in leven gehouden worden tot wel 40 uur. Veel gezelschapshonden worden levend gekookt en gebruikt in kruidensupplementen.

Marc heeft zelf alles gezien en gefilmd. Hij is zelfs getuige geweest van het ophangen van een hond die daarna levend werd verbrand met een soldeerlamp. Dit gebeurde, echt waar, op een publieke lokale markt. De voorbijgangers keken niet op of om.

Iedereen moet dit weten
De missie van de stichting is om een licht te laten schijnen op deze donkere en barbaarse praktijken. Om de martelingen aan de hele wereld te laten zien en zo de overheid te dwingen om deze kostbare dieren te beschermen tegen de ongegronde en wrede tradities.

Gelukkig hebben Marc en zijn team inmiddels vele honden kunnen redden, zoals onderstaande twee dieren.

Justice werd opgehangen, geslagen en zelfs in kokend water gegooid! In april is zij net op tijd gered en vorige week is ze geadopteerd.

Marc Ching
Foto: facebook Marc Ching

Lady is een van de 41 honden die Marc gered heeft van het Yulin-festival en naar Amerika zijn gevlogen. Vorige week is ze aangekomen in Californië.

piepvandaag-hond-yulin-lady
Foto: facebook Marc Ching

Het Compassion Project wordt ondersteund door vele dierenliefhebbers over de hele wereld, waaronder meerdere beroemdheden. In dit filmpje laten ze zien waarom:

Wil je het geweldige werk van Mark en zijn stichting volgen? Bekijk dan de facebookpagina van Animal Hope & Wellness Foundation. En elke donatie is zeer welkom!

Bronnen: Animal Hope & Wellness Foundation, facebook Marc Ching, VATD ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen