Naar schatting 350 nijlpaarden en buffels in het Krugerpark in Zuid-Afrika worden mogelijk afgemaakt om te voorkomen dat ze een langzame hongerdood sterven.
In het park leven nu ongeveer 8000 nijlpaarden en 47000 buffels, indrukwekkende aantallen die tot dusver nog nooit zo hoog zijn geweest. Voor al deze dieren is er door de droogte niet voldoende voedsel.
Hongersnood
Isaac Phaahla, woordvoerder voor de nationale parken in Zuid-Afrika zegt dat de extreme droogte voor gebrek aan voedsel zorgt bij de dieren. In de afgelopen 35 jaar is het nog niet zo lang droog geweest in het zuiden van Afrika als nu. Al eerder leed het gebied onder grote droogte, de nijlpaardenpolulatie daalde destijds met vijftig procent, maar inmiddels is de populatie weer flink toegenomen en hebben al deze dieren niet genoeg eten tot hun beschikking. Wateruitgifte wordt gereguleerd en ook voor miljoenen mensen in Afrika dreigt hongersnood.
Lijden voorkomen
Het Krugerpark geeft als reden voor het doden van de dieren dat zij niet willen dat de dieren lijden en een langzame dood zullen sterven door gebrek aan voedsel. De weersvooruitzichten zijn niet gunstig, men verwacht dat het nog geruime tijd extreem warm zal blijven in het gebied. Als de autoriteiten toestemming geven voor het doden van de dieren zal het vlees geschonken worden aan arme leefgemeenschappen in de omgeving. Door de droogte is ook het aantal kuddedieren met 15 procent verminderd.
Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Zo blijkt maar weer dat natuurbeheer zelfs in het Krugerpark nodig is.
Daar kunnen we hier op de Oostvaardersplassen een voorbeeld aan nemen.
Triest. Door de klimaatverandering die vooral door de mens veroorzaakt wordt door o.a. CO2-uitstoot van met name veeteelt, verkeer en industrie, zullen extreme droogte en extreme neerslag steeds meer toenemen. Terwijl dit al lang alom bekend is wil bijna niemand zijn verantwoording nemen om de opwarming van de aarde af te remmen en blijft het vooral bij het oude. Natuurlijk is het mooi dat er eindelijk in Parijs bepaalde doelstellingen en afspraken gemaakt zijn, maar het is véél te weinig en bovendien doet men er van alles aan om zelfs hier onderuit te komen. Ook in Nederland zijn er maar weinig politieke partijen die inzien hoe essentieel dat is. Blijkbaar is de mens erg bang voor veranderingen, zelfs wanneer dat noodzakelijk is voor de leefbaarheid op aarde! Iedereen en met name ook de regeringsleiders zouden hun verantwoording moeten nemen in plaats van vooral koppig door te gaan op de oude ingesleten weg waarbij het vooral steeds weer draait om geld en macht.