De laatste tijd leven meer mensen als kat en hond. De gemeente Venray heeft besloten de bel aan de kat te binden en is voornemens zwerfkatten met vallen te vangen en vervolgens over te dragen aan het plaatselijke dierenpension/-asiel. Baasjes kunnen hun poepkatjes tegen betaling in het asiel ophalen. De reden? De katten poepen in de tuinen en dat is vies en stinkt.

Foto: Pixabay
Niet voor de poes | Foto: Pixabay

Eens. Drolletjes zijn niet bepaald hygiënisch. Ik zet echter vraagtekens bij dit bijzondere initiatief. Immers, niet elke kat poept in een tuin. En niet elke buitenkat is een zwerfkat. Baasjes lopen het risico dat hun brave huistijger in de val loopt en getraumatiseerd in het asiel terecht komt. Kan hij nog zo braaf zijn en op de kattenbak toiletteren, de val zal geen onderscheid maken tussen een huiskat, zwerfkat of poepkat.

De gevangen kat zit vervolgens uren zonder toezicht en in paniek in de val. Wie gaat hier uiteindelijk op toezien? En waar wordt dit van betaald? Neemt de gemeente dan ook verantwoordelijkheid voor de gezondheid en mogelijk letsel van de kat? De volgende keer zal de kat niet in eenzelfde val lopen en verliest de val zijn effectiviteit. Wat wordt de volgende stap? Afschot?

En dan niet te vergeten de marathonlopers en kampeerders onder de katten. Als de baas gewend is dat de kat lang van huis is, zal het wellicht onopgemerkt blijven dat de (ongechipte) kat in het asiel zit. De borgkosten lopen dan aanzienlijk op. Of wordt de kat na 14 dagen volgens standaard protocol bemiddeld?

Geen kat in het bakkie zo.

Aranxta uit Landgraaf

Dit is een reactie op een bericht van 1limburg.nl