De laatste tijd leven meer mensen als kat en hond. De gemeente Venray heeft besloten de bel aan de kat te binden en is voornemens zwerfkatten met vallen te vangen en vervolgens over te dragen aan het plaatselijke dierenpension/-asiel. Baasjes kunnen hun poepkatjes tegen betaling in het asiel ophalen. De reden? De katten poepen in de tuinen en dat is vies en stinkt.
Eens. Drolletjes zijn niet bepaald hygiënisch. Ik zet echter vraagtekens bij dit bijzondere initiatief. Immers, niet elke kat poept in een tuin. En niet elke buitenkat is een zwerfkat. Baasjes lopen het risico dat hun brave huistijger in de val loopt en getraumatiseerd in het asiel terecht komt. Kan hij nog zo braaf zijn en op de kattenbak toiletteren, de val zal geen onderscheid maken tussen een huiskat, zwerfkat of poepkat.
De gevangen kat zit vervolgens uren zonder toezicht en in paniek in de val. Wie gaat hier uiteindelijk op toezien? En waar wordt dit van betaald? Neemt de gemeente dan ook verantwoordelijkheid voor de gezondheid en mogelijk letsel van de kat? De volgende keer zal de kat niet in eenzelfde val lopen en verliest de val zijn effectiviteit. Wat wordt de volgende stap? Afschot?
En dan niet te vergeten de marathonlopers en kampeerders onder de katten. Als de baas gewend is dat de kat lang van huis is, zal het wellicht onopgemerkt blijven dat de (ongechipte) kat in het asiel zit. De borgkosten lopen dan aanzienlijk op. Of wordt de kat na 14 dagen volgens standaard protocol bemiddeld?
Geen kat in het bakkie zo.
Aranxta uit Landgraaf
Dit is een reactie op een bericht van 1limburg.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Katten horen in het straatbeeld. Zonder wordt het wel heel ongezellig. Betuttelend gedoe altijd.
Ze mogen wat mij betreft die kattenoverlast keihard aanpakken!
Mensen kunnen het beste zelf de loslopende katten met een vangkooi vangen een naar het asiel brengen.
Zodra de eigenaar opduikt moeten ze deze eerst een forse vergoeding (€100) laten betalen voordat ze hun kat weer mee naar huis krijgen.
Die vergoeding is bij een groot aantal dierenasiels meer dan welkom en zo snijdt het mes aan twee kanten.
De dierenasiels krijgen geld binnen en de kattenbaasjes zullen de volgende keer hun kat binnen houden, waar deze thuis hoort.
Een kat is namelijk een HUISdier en daar hoeft een ander geen last van te ondervinden.
1. Ik van katten i.s.m. de Stichting Zwerfkatten Rijnmond. Werkt goed, ik kijk eerst wat voor kat t is. In 8 jaar ong. 37 katten gevangen, laten castreren. Sommige tam en naar t asiel, kittens vaak via pleegadressen gesocialiseerd en geplaatst. Tweemaal bleek t n vermiste kat te zijn en de rest teruggeplaatst. In de buurt zijn nu minder katten, minder overlast en de blijvende katten zijn gezonder. Pijnpuntje is dat de gemeente dit niet geldelijk ondersteunt.
2. Mijn buren hebben last van al die mussen die lawaai maken, de hele dag door tegen de ramen aanvliegen en hun voer op andermans balkon dumpen. Ik woon in de randstad, 3hoog. En heb 1 feeder voor de huismusjes. De feeder hangt boven mijn balkon, suicide sqads mussen zijn er niet en hun gezellig geklets zou ik niet als overlast durven bestempelen. Maar ja, mussen zijn makkelijker aan te pakken dan grote, mogelijk criminele buren die wel degelijk voor overlast zorgen …
Beste mensen dit bericht berust op een misverstand! En is inmiddels achterhaald. De dorpsraad heeft het dorps
Blaadje verkeerd voor gelicht. Het bericht is op gepakt Door de lokale omroep waarna het heel gauw landelijk nieuws is geworden. Zie http://www.omroepvenray.nl
Je wordt vanzelf kattig van dit bericht.
Aartdvijand Nummer II: na IS nu de KAT, die we moeten bestrijden, want we willen onze NATUURtuinen beschermen tegen… De natuur!
Ik kreeg eens van de hele buurt een brief in mijn bus, mede ondertekend door de stadswacht, omdat men last had van de Aanvliegroute… Niet van mijn helicopter noch van mijn boeing, ik heb paarden dus geen geld, maar van de MUSSEN die zich in mijn thuis nog WEL thuisvoelden.
Hun ruinmeubels zaten onder de poep en oja ze verstonden hun eigen woorden niet meer door de geluidsoverlast die deze wel nog vrolijke kwetters veroorzaakten.
Ga svp op 23 hoog in de randstad wonen als je allergisch bent voor dieren.
De grootste vervuiler is de mens laten ze die maar aanpakken !!!!:( Wat een spijkers op laag water zoeken… Laat katten chippen en gewoon loslopen. En zorg dat sterilisatie/castratie betaalbaar blijft.
Hoe is het toch nog altijd mogelijk dat kattenhaters gehoord worden. Dat degene die zij tuin steriel wil houden dan ook zelf voor zal moeten betalen en een katvrije (vogel-hond-muis- rat- en wat nog meer buiten zou kunnen poepen) afsluiting zet rond zijn tuin. Zoveel inspanningen worden er geleverd door vrijwilligers, dierenasielen, gemeenten en organisaties en dan zoiets weer. Als gemeente zou je toch beter moeten weten dan naar de pijpen van dierenhaters te dansen.