Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft besloten de walvisjacht in de Zuidelijke IJszee tijdelijk stop te zetten. Europa eist het definitieve einde van de Japanse walvisjacht. De motie hierover op initiatief van de PvdD werd aangenomen.
Europa eist van Japan dat het land stopt met de illegale jacht op walvissen. Een meerderheid van het Europees Parlement schaarde zich woensdag achter een motie die de Japanse walvisjacht veroordeelt en deze koppelt aan de handelsrelatie met Europa.
Het Europese standpunt wordt met deze oproep aangescherpt. De Japanners moeten stoppen met de jacht op walvissen, anders heeft dat mogelijk consequenties voor hun handelsrelatie met Europa. Daarbij benadrukt Europa niet alleen ‘dat de walvisjacht het voortbestaan van diersoorten bedreigt’, maar erkent het ook nadrukkelijk dat walvisvaart ‘ernstig en langdurig lijden van individuele dieren veroorzaakt’, zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.
Internationaal verbod
Sinds 1986 geldt een internationaal verbod op commerciële walvisjacht, om de dieren te behoeden voor uitsterving. Japan respecteert dit verbod echter niet en jaagt tot op heden op walvissen, zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek. Ondanks het verbod doodde Japan tussen 1986 en nu meer dan twintigduizend walvissen. Gedurende het huidige seizoen slachtte Japan 333 walvissen af, waarvan tweehonderd zwangere. In de komende twaalf jaar willen de Japanners nog eens zo’n vierduizend walvissen vangen en doden.
Niet wetenschappelijk
Volgens de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC)en het Internationaal Gerechtshof is de Japanse walvisjacht illegaal en niet wetenschappelijk. Het Gerechtshof heeft een tijdelijk verbod opgelegd voor de jacht in het Zuidpoolgebied. De zaak werd aangebracht door Australië, dat denkt dat het wetenschappelijk onderzoek slechts een excuus is om te kunnen blijven jagen.
Het vonnis van het hof betekent niet het einde van de Japanse walvisvaart. Japan jaagt ook op walvissen in het noorden van de Stille Oceaan. Het Internationaal Gerechtshof, dat sinds 1946 in het Vredespaleis zetelt, beslecht juridische geschillen tussen staten. De uitspraken zijn bindend. Als een staat zich niet aan een uitspraak houdt, kunnen andere staten de VN-Veiligheidsraad vragen maatregelen te nemen.
Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Oh, ik hoop zó dat het gaat lukken om Japan te laten stoppen…!.. Maar ik vrees dat het ontzettend moeilijk gaat worden..!..