Eindelijk gerechtigheid voor de vijf Java-apen, ook wel bekend als ‘de verstekelingen van Maersk’. Vanochtend zijn de dieren terug gebracht naar bij Stichting AAP in Almere. AAP is nu ook officieel de eigenaar van de dieren en heeft voor Ray en zijn groepsgenoten Greg, Eugen, Oz en Rash een speciaal verblijf gecreëerd.
AAP-directeur David van Gennep:
“We stellen alles in het werk om deze vijf heren een goede toekomst te geven. De dieren zijn drager van een herpesvirus. Zelf hebben ze hier geen last van, maar het kan wellicht besmettelijk zijn voor mensen.”
De afgelopen dagen is daarom het verblijf van de dieren op de apeneilanden dusdanig aangepast dat ze heerlijk kunnen genieten van een prachtig verblijf, zonder dat ze mensen en andere dieren kunnen besmetten.
De Java-apen kwamen in augustus 2014 als verstekeling naar Nederland. Via een vrachtschip van rederij Maersk kwamen ze vanuit Maleisië mee naar de haven van Rotterdam. De overheid nam ze in beslag en de dieren werden tijdelijk ondergebracht in de opvang van Stichting AAP. De dieren waren door hun reis erg verzwakt, AAP zorgde ervoor dat ze op krachten konden komen.
Gedurende hun verblijfsperiode bij AAP bleven de dieren eigendom van de overheid, die op zoek ging naar een permanent onderkomen. Hierop heeft AAP aangeboden de dieren over te nemen zodat ze in de opvang van AAP konden blijven. Het ministerie heeft laten weten af te zien van dit aanbod. De dieren werden overgebracht naar BPRC, het grootste apenvivisectiecentrum van Europa. Hun toenmalig rechtmatige eigenaar, het ministerie van Economische Zaken, had besloten de dieren te plaatsen in een fokprogramma van een laboratorium.
Eind maart steunde De Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren dat vijf geredde Java-apen permanent moeten worden ondergebracht bij Stichting AAP.
En vanochtend was het dus zover meldt van Gennep:
“De dieren zijn nu nog wat gespannen door de reis, maar maken een zeer gezonde indruk. We lopen allemaal met liefde een stapje harder om ze een mooie toekomst te geven.”
Bron: Stichting AAP ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
1. Politieke partijen D66, VVD en CDA stemden TEGEN de motie van Wassenberg (PvdD) om de dieren terug naar AAP te brengen.
.
2. AAP laat de dieren rustig bij zich weghalen en naar het vivisectiecentrum BPRC brengen.
Let wel: AAP heeft meer dan 40 jaar ervaring. Dus dit kan zo weer gebeuren.
.
3. Verblijf in BPRC heeft (minstens) vier maanden geduurd. Volkomen onnodig. Voor een ritje van niks en een transport van niks. Afstand Rijswijk-Almere 88 km, ritje van een uur.
Waarom hield het BPRC die dieren al die tijd vast? Omdat het een immorele organisatie is.
Eindelijk rust en veiligheid voor deze dieren, dit heeft veel te lang geduurd en was onnodig !
1. Politieke partijen D66, VVD en CDA stemden TEGEN de motie van Wassenberg om de dieren terug naar AAP te brengen.
2. AAP laat de dieren rustig bij zich weghalen en naar het vivisectiecentrum BPRC brengen.
Let wel: AAP heeft meer dan 40 jaar ervaring. Dus dit kan zo weer gebeuren.
3. Verblijf in BPRC heeft (minstens) vier maanden geduurd. Volkomen onnodig. Afstand Rijswijk-Almere 88 km, ritje van een uur. Waarom hield het BPRC die dieren al die tijd vast???
Eindelijk gerechtigheid. Ach wat ben ik blij voor deze dieren. Het was toch verschrikkelijk dat deze apen onderdeel gemaakt werden van dat verschrikkelijke apenproefdiercentrum in Rijswijk waar aan de lopende band de meest verschrikkelijke zinloze overbodige experimenten uitgevoerd worden. Het is natuurlijk sowieso idioot dat dieren en natuur in Nederland onder “Economische Zaken” ondergebracht zijn. Dat werkt volkomen in strijd met de daadwerkelijke belangen want kortzichtigheid en hebzucht voeren de boventoon. Maar gelukkig heeft een stukje fatsoen, gevoel en beschaving nu gewonnen. Dat deze apen op hun eiland nog maar een lang en goed leven mogen hebben. Het is hen van harte gegund.