Politieagenten op het Indonesische eiland Bali hebben 31 zeer zeldzame schildpadden gered en hun vrijheid teruggegeven. De schildpadden waren illegaal gevangen door een bende, waarschijnlijk om naar China te smokkelen. Volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) zijn de schildpadden in China populair als huisdieren of om op te eten. Ook worden ze gedood om te worden verwerkt in traditionele Chinese medicijnen. Gelukkig voor deze 31 schildpadden stak de politie daar een stokje voor en zijn ze weer vrijgelaten in zee.
De politie heeft de 31 loodzware schildpadden met behulp van wildambtenaren over het strand van Kuta gesjouwd en de dieren vrijgelaten in zee. De schildpadden werden vorige week in beslag genomen. Eerder dit jaar hebben de Indonesische autoriteiten weten te voorkomen dat maar liefst 4.000 beschermde babyschildpadden naar China werden gesmokkeld. De diertjes zouden op de Chinese markt een waarde vertegenwoordigen van tienduizenden dollars.
Containers
Recent zijn in één weekeinde meer dan 3.700 tweeklauwschildpadden en bijna 900 slangenhalsschildpadden ontdekt en in beslag genomen. Smokkelaars hadden de dieren op elkaar gepropt in containers in een gebouw in een buitenwijk van de hoofdstad Jakarta. Een woordvoerder van de regering verklaart hierover:
“Medewerkers van de douane zijn erin geslaagd een poging te verijdelen om de schildpadden de grens over te smokkelen. De schildpadden, met een waarde van 90.000 dollar, zijn samen met enkele bedreigde vissoorten in beslag genomen.”
Volgens een woordvoerder van de IUCN worden de inbeslaggenomen schildpadden ernstig met uitsterven bedreigd. Voor het behoud van de soort is het dan ook van groot belang dat de 31 schildpadden weer zijn vrijgelaten in zee.
Palmolie
De schildpadden zijn overigens niet de enige dieren in Indonesië die met uitsterven worden bedreigd. Smokkelaars en jagers hebben het ook gemunt op de Sumatraanse olifanten en de Javaanse neushoorns. De grote snelheid waarmee de bossen worden gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages vormen daarbij een ernstige bedreiging voor Orang-oetans in Indonesië. Er is helaas maar weinig wetgeving om de dieren te beschermen en als deze er is, is de controle op naleving hiervan minimaal. Gelukkig kwam voor de schildpadden de hulp op tijd. Zij zwemmen nu weer rond waar ze thuishoren; in de zee, hopelijk ver weg van de grijpgrage handen van de geldbeluste smokkelaars.
Bron ©PiepVandaag.nl Anya van Eijck
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Hallo Mensen,
Ik hoop dat de smokkelaars een zware straf krijgen en ik ben blij dat de politie er veel werk van maakt om deze mensen op te sporen !!