In de supermarkt zie je door de toename van verschillende verpakkingen en benamingen door de eieren de kip niet meer. ‘Gewone’ eieren bestaan niet meer, je kunt kiezen tussen scharrel-, biologische-, mais-, vrije uitloop- en omega3-eieren. Maar welke zijn nu de beste met betrekking tot de gezondheid, zowel van de consument als de kip die het ei heeft gelegd? De Consumentenbond heeft hier onderzoek naar gedaan en presenteerde haar resultaten vlak voor Pasen.
Voor het onderzoek heeft de Consumentenbond 17 merken eieren uit de Nederlandse supermarkten getest op onder andere cholesterol- en vetgehalte. De verschillen tussen deze resultaten zijn nihil. Ook misverstanden over de samenhang tussen de kleur van de schaal en de gezondheid van het ei zijn uit de wereld geholpen. De kleur van de schaal wordt bepaald door het ras van de kip en is niet van invloed op de samenstelling van het ei.
Wat in het onderzoek van de Consumentenbond helaas ontbreekt, zijn gegevens over de hoeveelheid onnatuurlijke resten in de eieren. Kippen die bespoten voer en antibiotica krijgen zullen ongetwijfeld eieren leggen waarin de resten hiervan zijn terug te vinden. Wanneer eieren gegeten worden met resten van antibiotica, kunnen bacteriën in het lichaam hier immuun voor worden. Als dan daadwerkelijk antibiotica wordt voorgeschreven door een arts, bestaat de kans dat deze niet het gewenste effect zal hebben. Kortom, hoe gezonder de kip leeft, hoe gezonder het ei wat ze legt.
De verschillen tussen de eieren zitten ‘m dus in de leefomstandigheden van de kippen. Er bestaat een algemene misvatting dat alle kippen in Nederland tegenwoordig in scharrelstallen leven. Het klopt inderdaad dat eieren uit kooistallen niet meer voor consumptie verkocht worden, echter leeft een derde van de Nederlandse kippen nog steeds in zogenaamde legbatterijen. Deze eieren worden met name gebruikt in bewerkte producten, zoals bijvoorbeeld koekjes. Wanneer je als consument bewust wilt kiezen tegen legbatterijen, is het belangrijk hierop te letten.
Volièrekippen hebben het net iets beter dan de kip in de legbatterij. Ze hebben enigszins meer ruimte, maar komen ook niet buiten. Net als in de legbatterij, worden in de volière de snavels van de knippen afgeknipt of –gebrand en bevat het voer antibiotica. De meest verkochte eieren van Nederland komen van scharrelkippen, die een ruime stal tot hun beschikking hebben. Hier komt daglicht door de ramen naar binnen, maar ook deze kippen komen niet buiten, hebben een gekapte snavel en krijgen voer met antibiotica.
Vrije uitloopkippen mogen wel naar buiten, maar verder zijn er geen verschillen met scharrelkippen. Rondeeleieren zijn de eieren in het ronde kokosdoosje en deze kippen hebben al een redelijk goed leven. Ze hebben een dag- en nachtverblijf en toegang tot een bosrand om stofbaden te kunnen nemen. Bij de meeste rondeelkippen is de snavel echter nog wel gekapt, maar is het voer wat ze krijgen biologisch en zonder antibiotica. Graskippen eten enkel gras, granen en peulvruchten en in de stallen na 2001 gebouwd worden geen snavels gekapt (in de voor 2001 gebouwde stallen kan snavelkappen nog wel voorkomen).
Bij het houden van biologische kippen staat hun gezondheid centraal en is de leefomgeving zo ingericht dat zij zich zo natuurlijk mogelijk kunnen gedragen. De ondergrond is overal zacht, buiten groeit onbespoten gras en het voer is biologisch. Deze kippen worden niet ingespoten om groei te bevorderen en snavels worden niet gekapt.
Van de zojuist opgenoemde leefomstandigheden van de kip, hebben biologische kippen het dus het best voor elkaar. Het resultaat voor de consument is een ei wat per stuk bijna twee keer zoveel kost als een scharrelei, maar 28 cent per ei is nog steeds een schappelijk bedrag als investering in een beter leven voor de kip. Om een kip-vriendelijke keuze voor de consument nog gemakkelijker te maken, krijgt ieder ei een code. Simpele stelregel om hierbij te onthouden: Hoe lager het eerste getal van de code, des te beter is het leven van de kip die het ei heeft gelegd.
Hoe werkt dat?
Bron ©PiepVandaag.nl Franca Krijnsen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?