Dat internet een plek is waar redelijk gemakkelijk onopgemerkt illegaal in dieren kan worden gehandeld, wordt steeds duidelijker. Na Marktplaats en eBay blijkt ook Facebook een plek te zijn waar handelaren in groten getale bedreigde diersoorten aanbieden.
TRAFFIC, een organisatie die zich inzet tegen de illegale dierenhandel, doet al langere tijd onderzoek naar de illegale online verkoop van bedreigde diersoorten. Recentelijk publiceerde zij een onderzoek over de verkoop van deze diersoorten via Facebook-groepen in Maleisië. De uitkomsten van het onderzoek zijn schokkend: honderden bedreigde diersoorten, zoals de zonnebeer (of honingbeer) en de gibbon, worden op deze manier aangeboden.
Dagelijks werden veertien Facebook-groepen in de gaten gehouden voor een periode van vijf maanden. Alleen al in deze groepen werden meer dan 300 wilde diersoorten te koop aangeboden. Bijna de helft van deze diersoorten zijn beschermd in Maleisië en illegaal om te verkopen. Dat dit juist in Maleisië gebeurt verbaast de onderzoekers. Maleisië is namelijk een van de weinige landen in Azië waar geen markten zijn te vinden waar wilde dieren kunnen worden gekocht. Zo stelt Sarah Stoner, een van de schrijvers van het rapport:
“De vraag naar deze dieren heeft altijd al bestaan in Maleisië, maar had nooit echt een plek om te bloeien. Het internet en Facebook lijken een perfect platform te bieden waar de handel kan plaatsvinden.”
Facebook aangedaan door uitkomsten
TRAFFIC heeft de resultaten gedeeld met Facebook, dat geschokt reageerde op de uitkomsten van het onderzoek. Het bedrijf stelt in een statement:
“Wij zijn vastbesloten samen te werken met TRAFFIC om de illegale online handel van wilde dieren in Maleisië aan te pakken . Facebook staat de verkoop en handel in bedreigde dierensoorten niet toe en we zullen dan ook geen moment aarzelen om content te verwijderen die deze voorwaarden schendt.”
Ook deelde TRAFFIC het onderzoek met de overheid in Maleisië, waaruit meerdere arrestaties voortkwamen.
Zorgen om laagdrempelige handel
TRAFFIC en andere organisaties maken zich zorgen over het gemak waarmee wilde dieren online kunnen worden verhandeld. Iedereen met toegang tot internet en interesse in de koop of verkoop van wilde diersoorten kan gemakkelijk, snel en anoniem toegang krijgen tot vele handelaren of potentiële kopers. Omdat het onderzoek enkel in Maleisië is uitgevoerd toont het slechts een tipje van de ijsberg volgens TRAFFIC. De organisatie benadrukt de ernst van de situatie en pleit voor wereldwijde actie.
Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?