Het transport van kalveren uit landen die meer dan acht uur reizen van Nederland vandaan liggen moet stoppen. De jonge dieren lijden zeer ernstig onder deze lange transporten. Volgens de Dierenbescherming worden jaarlijks 800.000 jonge kalfjes uit het buitenland naar Nederland vervoerd, waarvan er maar liefst 250.000 tot negentien uur onderweg zijn.

kalfjes
Kalfje op melkveehouderij | Foto: Angelique Lagarde/PiepVandaag.nl

Dat blijkt uit onderzoek dat Eyes on Animals uitvoerde voor de Dierenbescherming. De Nederlandse kalversector is de grootste producent van Europa en fokt jaarlijks 1,4 miljoen kalveren op. Gedeeltelijk zijn deze dieren een zogenaamd restproduct van de Nederlandse melkveehouderij. Om de stallen te vullen worden echter ook nog eens jaarlijks 800.000 kalfjes uit het buitenland gehaald en daarvan komt een kwart miljoen dieren op de leeftijd van nog geen twee weken oud, uit landen als Litouwen en Polen. De dieren krijgen tijdens dit transport nauwelijks te drinken en rustplaatsen worden gewoonweg overgeslagen. De transporteurs overtreden hiermee de wet.

Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming:

“Bovendien is de import ‘gewoon Russische roulette’. Het gebruik van antibiotica na dergelijke transporten is onverantwoord hoog en het risico op insleep van ernstige dierziekten als MKZ is niet te onderschatten. Het is niet de vraag óf, maar wanneer het weer gruwelijk fout gaat.”

Afgelopen voorjaar werden twee kalvertransporten gevolgd door Eyes on Animals vanuit Litouwen en Polen.

“De dieren staan opgepropt en komen uitgeput en uitgedroogd in Nederland.”

De kalfjes kunnen vaak niet bij de drinkinstallatie in de vrachtwagen komen of ze weten niet hoe het werkt.

“Als 250 kalveren in een uur tijd allemaal moeten drinken, dan vallen er een boel buiten de boot. Halteplaatsen waar de dieren 24 uur moeten rusten, worden geregeld overgeslagen.”

De enige oplossing van het probleem is volgens de Dierenbescherming als de kalversector in Nederland besluit de import van de dieren uit verre landen te stoppen.

EenVandaag maakte er een onthullende reportage over die gisteren werd uitgezonden. Dit item is te zien vanaf minuut 8 in onderstaande uitzending:

Bronnen: de Dierenbescherming, Telegraaf.nl ©PiepVandaag.nl