Berichten over fraude met paardenpaspoorten verschijnen steeds vaker in de media. Zo was het op de Zuidlaarder paardenmarkt vorige maand ook weer raak. De inspecteurs van de NVWA troffen daar drie ongeldige paspoorten aan. Handelaren lijken het risico op boetes en andere consequenties op de koop toe te nemen en niet zo gek. De praktijk van het verwisselen van chips en manipuleren van documenten legt hen bepaald geen windeieren.
Het frauderen met chips en (gezondheids)documenten maakt dat een handelaar een oud(er) paard aan nietsvermoedende partijen kan verkopen als zijnde een jong(er) en gezond dier, met alle gevolgen van dien. Zo kocht Nancy Split vorig jaar haar paard Bobby. Bobby was volgens de documenten een gezonde fjord van zeven jaar. Zij betaalde € 1.700,- voor hem. De dierenarts die Bobby checkte heeft de fraude niet bemerkt, maar bij een controle van het gebit door paardentandarts Ron Slob kwam er toch echt heel andere informatie aan het licht. Zo had Bobby maar liefst drie verschillende chips, met driemaal compleet andere informatie. De oudste chip bleek uit 1995, wat zou betekenen dat het paard nu twintig jaar is in plaats van acht, uitgaande van Bobby’s papieren. Twaalf jaar ouder dan Split dacht en was voorgehouden, hetgeen de paardentandarts ook vermoed. Hij had direct door dat het niet kon kloppen:
“Toen ik in de mond van het paard keek, zag ik direct dat het om een oud paard ging. Na het checken van de chip bleek dat Nancy Split was opgelicht”.
Slob vervolgt:
“Voor handelaren is dit een mogelijkheid om meer geld te verdienen aan een paard dan het waard is”.
Split heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de paardenhandelaar, die geen onbekende van de NVWA is. In 2010 heeft de NVWA namelijk een inval gedaan op zijn bedrijf en alle paarden in beslag genomen vanwege verwaarlozing.
Split:
“Maar de politie gaf al aan dat als ze geen bewijs hebben ze niks kunnen doen”.
Over Bobby zegt zij:
“Ik hoop maar dat hij heel oud gaat worden, zodat ik nog lang van hem mag genieten”.
Frauduleuze praktijken nemen toe door gebrek aan toezicht
Slob:
“Al sinds de handel in paarden worden chips onderling vervangen”.
Inmiddels is deze praktijk zo wijdverbreid aan het raken, dat een groot deel van de paarden in Nederland een andere chip in het lichaam heeft dan wat bij zijn DNA hoort. Via het Nederlandse Rijpaarden- en Ponystamboek (NRPS) kan het een en ander worden gecheckt met betrekking tot chips, zo ook op de website van PVE, maar er is geen toezicht. Deze organisaties hebben dan ook totaal geen duidelijk beeld bij hoe groot de fraude inmiddels is.
Rol voor de dierenarts
Enige vorm van controle komt dan in handen van de dierenarts. Bij het kopen en verzekeren van een paard zal het dier immers gecheckt worden door een gespecialiseerde paarden-dierenarts.
“Ook deze zal het gebit nakijken – waaraan te zien is hoe oud het paard is – dus ze moeten wel zien dat een leeftijd niet klopt met de leeftijd die een handelaar heeft gezegd bij de verkoop”, aldus Slob.
Fraude is volgens Slob niet te voorkomen, omdat ze altijd wel weer een nieuwe manier vinden om de chips te vervangen. De enige manier om erachter te komen is door het paard goed op eventueel meerdere aanwezige chips te controleren en verder te kijken dan de eerste chip die te ontdekken is.
©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?