De paarden die de populaire koetsjes op Malta trekken lijden nog steeds dorst. Uit eigen veterinair onderzoek (afgelopen september) is gebleken dat vitale waterpunten zijn losgekoppeld of ontmanteld door de overheid. Daardoor is nog het moeilijker voor de paarden om toegang te krijgen tot schoon drinkwater dan vijf jaar geleden. Nieuwe regels bepalen dat de eigenaren er verantwoordelijk voor zijn dat hun dieren water krijgen, maar World Animal Protection roept de autoriteiten op om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en de waterpunten opnieuw aan te sluiten.

Malta
Paard met koetsje op Malta | Foto: larrylurex/Flickr

De Maltezer koetspaarden zijn een populaire attractie, ze vervoeren toeristen op een ritje rond de hoofdstad Valletta gedurende maximaal een uur. Ons recente onderzoek liet zien dat, terwijl de paarden in goede conditie waren, ze allemaal dorst leden. Er bleek slechts één speciale, werkende kraan voor alle paarden in Valletta, en die bevond zich op een specifieke route, die alleen gebruikt wordt om passagiers van cruiseschepen te halen en te brengen.

Uitgedroogd
World Animal Protection maakte al in 2009 kennis met dit probleem toen dierenartsen ontdekten dat de paarden dorstig en uitgedroogd waren, grotendeels te wijten aan gebrek aan toegang tot water. De autoriteiten zegden toen maatregelen toe om het welzijn van paarden te verbeteren: water en schaduw voor de dieren die vaak urenlang in de brandende zon op klandizie staan te wachten. Er zijn nu echter minder waterpunten dan toen. World Animal Protection roept de autoriteiten daarom op te handelen, en vraagt ​​het publiek zijn stem te laten horen door het ondertekenen van een brief aan de Maltese minister van Transport, Joe Mizzi.

Ruud Tombrock, directeur Europa van World Animal Protection:

“Het is duidelijk dat de paarden meer water nodig hebben dan ze nu kunnen bemachtigen. Ze hebben dorst en ze lijden bij gebrek aan water. De eigenaren kunnen hun dieren alleen water geven als dat ook beschikbaar is. We hebben een aantal praktische, pragmatische en goedkope suggesties gedaan over hoe het probleem op te lossen en we kijken nu uit naar een positieve reactie van de autoriteiten.”

Persbericht World Animal Protection