In de eerste 20 jaar van zijn leven kende de Spaanse werkezel Fernando niets anders dan werken. En toen hij zijn voet verwondde kon hij niet op verzorging rekenen van zijn eigenaar, die Fernando liever dumpte op een afgelegen plek in het bos om te sterven.

werkezel
Fernando | Foto: Mino Valley Farm Sanctuary

Het was puur toeval dat een vrouw die haar honden uitliet Fernando vond, die er inmiddels erg slecht aan toe was. Ze nam contact op met Mino Valley Farm Sanctuary in Galicië, een opvangcentrum voor Spaanse boerderijdieren die het net als Fernando slecht hadden getroffen in het leven. Maar men zat met een probleem, want er was geen vervoer om Fernando naar de opvang te brengen. Facebook bracht uitkomst en binnen een uur meldde zich een brandweerman met een wagen om Fernando op te halen.

werkezel
Achtergelaten om te sterven | Foto: Mino Valley Farm Sanctuary

Hoofd
Aanvankelijk was het erg moeilijk om Fernando te vinden, want de avond was inmiddels gevallen en de regen viel met bakken uit de lucht. Net toen ze de moed bijna hadden opgegeven zagen de redders opeen het hoofd van Fernando uitsteken boven een stapel hout. Abigail Geer, medeoprichter van Mino Valley Farm Sanctuary:

“Je kon gewoon in zijn blik zien dat hij zo opgelucht was dat we er waren. We waren in één klap verliefd. Boerderijdieren in Spanje worden wel vaker gedumpt omdat hun waarde alleen maar uitgedrukt wordt in geld. Wanneer ze te oud zijn om te werken, gewond of ziek raken worden ze aan hun lot overgelaten.”

Eenmaal aangekomen in het opvangcentrum werd Fernando liefdevol verzorgd, waardoor hij snel opknapte. En hij had geen betere redders kunnen treffen, want inmiddels leeft deze voormalige werkezel gelukkig tussen de andere geredde boerderijdieren van Mino Valley Farm Sanctuary, waar ze voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van gulle giften en crowdfunding.

werkezel
Het gaat goed met Fernando | Foto: Mino Valley Farm Sanctuary

Even voorstellen?
In de onderstaande video stelt Mino Valley Farm Sanctuary ons voor aan een aantal andere bewoners, die stuk voor stuk aan hun lot waren overgelaten omdat ze geen geld (meer) opbrachten:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel