Als je hond ouder wordt, vinden velen van ons dat moeilijk. Moeilijk, omdat je weet dat het afscheid altijd te rap naderbij komt. Omdat je weet dat elke dag samen in gezondheid een zegen is. Je hond kan elke dag ietsje minder, maar wordt ook steeds aandoenlijker. Je kent elkaar zo goed dat je af en toe moet lachen om de voorspelbaarheid waarmee je met elkaar omgaat.
Het proces van ouder worden brengt voor iedereen moeilijke aspecten. Een oudere hond heeft vaker een slechte dag. Dan zit je naast hem. Help je hem er met liefde doorheen. Sowieso zijn er meer momenten van rustig samenzijn. Iets wat de hond en jij meer waarderen. Slijtage komt met het verlies van wilde haren, maar brengt ook waardering van rust in gezamenlijkheid. Juist die intensivering van de relatie maakt het onvermijdelijke afscheid moeilijk.
Dát maakt ouder worden moeilijk voor ons hondenliefhebbers. Niet het feit dat de oudere hond soms slecht alleen kan zijn, dat de hond nukkiger wordt als het leven af en toe wat zwaarder valt. We zetten dan juist onze schouders eronder om de hond in die laatste periode meer te kunnen geven. We geven ze de benodigde extra zorg en krijgen er meer voor terug.
Het komt in ons niet op ze in deze fase aan hun lot over te laten. Ze met al hun kwetsbaarheid te dumpen bij een fastfoodrestaurant, naast een snelweg of in een bos. Wij die elke dag het ouder worden van onze hond vrezen, kunnen ons daarbij werkelijk niets voorstellen. En toch zijn er héél veel mensen die geen enkel probleem hebben met het laten vallen van een grijze snuit.
Terwijl wij naast ze zitten en een extra warme deken over ze heen leggen. Weemoedig terugdenkend aan moment zus of zo dat je samen hebt gedeeld. Genietend van de prachtige band die je door de jaren hebt opgebouwd. Een traan wegpinkend omdat je een leven zonder deze kameraad je niet kunt voorstellen. Zetten deze mensen zonder pardon de deur open. In de hoop dat Fikkie er vandoor gaat. Of slaan ze de deur juist hard dicht. Vlak voor die oude grijze snuit.
Ik bracht ooit eens een dottig oud Yorkje terug naar de flat waar hij uit gesjokt was, zo de weg op. Het was een vrolijkerd en we liepen gezellig samen naar de openstaande deur. De eigenaar zag ons aankomen en ik stak mijn hand op in een begroeting. Hij stak zijn hand uit naar de deur die hij hard dichtsmeet. Ik werkte toen nog niet zo lang bij de Koninklijke Hondenbescherming en was geschokt.
Inmiddels heb ik kennis genomen van veel te veel verdrietige afwijzingen van oude honden. Grijze randverschijnselen zijn voor te veel mensen een uitstekend excuus om een hond te lozen:
Hij wil niet meer lopen. Vroeger ging hij een half uur naast de fiets en dan had ik de hele dag geen kind aan hem.
Hij plast te vaak. Vroeger kon hij het twaalf uur ophouden.
Hij blaft. Daar had ik vroeger geen last van.
Hij loopt de hele tijd achter me aan. Daar word ik gek van.
Ik kan van die afwijzingen nog steeds ’s nachts wakker liggen. Ik peins dan over het leven van zo’n oudje. Is er ooit een band geweest met de hond en heeft die met de jaren zijn glans verloren? Of is er nooit een band geweest?
Ik hoop maar op het eerste. Ik moet er niet aan denken dat je als hond, compleet afhankelijk van je baasje, baasjes treft die eigenlijk niets met je hebben. En dat dat dan je leven is.
Gelukkig kan ik na zo’n nacht vrolijk worden als op het werk berichten binnenkomen van grijze snuiten in de ‘Oude Kwispelaar’ die een nieuw thuis vinden. Bejaard, maar niet afgeschreven. (Soms) zorgbehoevend, maar nooit (te) moeilijk. Adoptanten die hartverwarmende berichten schrijven over hun hond. Een hond die soms kort bij ze is, soms langer, maar van wie sowieso elke grijze haar gekoesterd wordt. Adoptanten die van grijze randverschijnselen een regenboog aan kleuren maken, waar ze hun weg in vinden en van weten te genieten.
Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
18 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Prachtig Ineke. Enneh… Hoe grijzer, hoe grandiozer!
Thanks Anita :-)))
Heel erg mooi deze aandacht voor oude honden. Het is zo’n mooie en bijzondere levensfase!! Ik voel me erg geprezen omdat ik deze fase mocht meemaken met onze Pipo die 14 jr. en 5 mnd. is geworden en nu met Joshy van bijna 13 jr. Natuurlijk zijn er ouderdomskwaaltjes, toch dit hoort bij het ouder worden. Wij genieten elke dag van elkaar en hopend dit nog lange tijd te mogen doen.
Dank voor je reactie Lilian, mooi te lezen over jullie grijze snuiten!
Ik heb drie oude honden geadopteerd (nou ja, het begon met eentje en binnen anderhalf jaar waren het er drie…) en ben bijna verslaafd ;-) Over mijn oudste van 14 die ruim een jaar bij me woont schreef ik pas dit:
http://www.eenhondenleven.nl/2015/07/22/afscheid-nemen/
Dank voor het delen Annemarie!
Onze Spaanse Lui (Loewie) is 14,5 jaar. Kan nog zelf opstaan, scharrelt nog uren in het weiland. Poept en plast af en toe in huis natuurlijk op momenten dat het even niet uitkomt. Wekt ons al een jaar lang iedere morgen heel vroeg met onophoudelijk geblaf. Hij is zijn hele leven al een beetje autistisch volgens de kenners. Geen knuffelkont. Maar het is onze Lui en we zijn gek op hem. We weten dat het einde nadert, maar wij genieten nog iedere dag van deze o zo unieke kerel.
Hopelijk kunnen jullie nog veel mooie dagen tellen samen!
Mijn hondje is nu 14 en al zo’n twee jaar kun je goed merken dat hij een dagje ouder is. Hij vindt het steeds erger als je hem even alleen laat. Gelukkig mag hij steeds vaker overal bij zijn. Maar sinds een maand of twee heeft hij spelen herontdekt! Zijn oude speelgoed negeert hij compleet, maar een nieuw hard rubberen balletje deed hem helemaal opleven. Hij komt hem zelfs brengen voor het apporteren. Da’s lang geleden dat hij dat wilde met zijn oude speelgoed! Hij heeft vier jaar geleden een verlamming gehad door een hernia. De dierenarts schreef hem al af… Ik wilde echter niet opgeven, want mijn beestje was nog veel te vrolijk en had nog zin in alles. Vier jaar later is het maar goed dat ik volhield, want hij is volledig hersteld en kan lekker genieten van zijn oude dag. Tip: geef je oude hond eens wat nieuwe prikkels (andere wandelomgeving of speeltjes) en kijk hoe ie nog opleeft! :D Hijzij zal de moeite zeker waarderen.
Goede tip Maartje en wat fijn te lezen van de lol met de rubberen bal, zeker na zo’n lange herniaperiode!
Een vrouw belde me eens: kunt u even mijn kat laten inslapen? Toen ik vroeg waarom zei ze dat hij onzindelijk was geworden. Ik zei tegen haar: vraag eens aan uw man of hij u ook in laat slapen als u incontinent wordt. Het bleef even stil aan de andere kant. Toen bood ze haar excuus aan
Mooie spiegel voorgehouden Sandra!
Waarom staan deze stukken niet op de website van de Hondenbescherming, waarvan Ineke zelf directeur is?!
Is Piep Vandaag hondenforum geworden? Wordt ze betaald door de Hondenbescherming?
Goede middag Barend, het stuk is zojuist doorgelinkt in de sociale mediakanalen van de KHB.
Hartstikke goed Ineke. En wanneer komt het op de website van de Hondenbescherming?
Ha Barend, Stukken die op PiepVandaag komen, zetten we niet op onze site, omdat ze op de site van Piep staan. We plaatsen ze wel in onze sociale mediakanalen.
Ik zal nooit begrijpen waarom mensen een oude hond wegdoen als oud vuil. Mijn hond is nu 13 jaar en ik vind hem prachtig! Met zijn aandoenlijke grijze snuit en zijn ogen die slechter worden. Hij is me zoo lieff!
Dank voor het delen Roos!