Vandaag is een jonge vrouw in Zuid-Afrika doodgebeten door een leeuwin terwijl ze een leeuwenpark bezocht. De 22-jarige toeriste en haar gids hadden tijdens haar bezoek de raampjes van de auto naar beneden gedraaid waardoor de aanval kon plaatsvinden. Veel mensen denken dat het ongeval heeft plaatsgevonden in een natuurpark, maar niets is minder waar.
Overal op de wereld worden wilde dieren gebruikt om geld te verdienen. Bestempeld als tam of getraind is het voor de naïeve goedgelovige net een droom die uitkomt. Want wie wil er nu niet op de rug van een olifant zitten of met leeuwen of tijgers knuffelen? Toegegeven, dichtbij zo’n machtig en imposant dier zijn is onvergetelijk. Maar levensgevaarlijk is het ook. Maar wanneer ‘iedereen’ zegt dat het veilig is en er heus geen ongelukken gebeuren dan zal het toch wel goed gaan? Zo staat er op de website van Lion Park:
“Nowhere can you get closer to a pride of Lions and other animals and still be completely safe”.
Toch gebeuren er jaarlijks vele ongelukken met wilde dieren in de entertainmentindustrie waarbij toeristen het slachtoffer worden van hun blinde vertrouwen in een vals gevoel van veiligheid.
Lion Park is een commercieel bedrijf opgericht door het Chipperfield’s Circus in 1966. Bezoekers kunnen tegen betaling met leeuwenwelpjes en cheeta’s knuffelen, waarna je met de auto door een afgezet gebied kunt rijden waar de dieren rondlopen. Terwijl Lion Park de toeristen eerst laat geloven dat de roofdieren knuffelbaar en schattig zijn, laat deze de bezoeker, die maar wat graag gelooft in dit valse gevoel van veiligheid, zonder toezicht rond rijden tussen de roofdieren.
Het raakt mij dat deze jonge vrouw volledig verantwoordelijk wordt gehouden voor haar eigen dood. Ik geloof dat ze heeft vertrouwd in het gecreëerde valse gevoel van veiligheid, immers reden er meerdere gidsen door het park met raampjes open (volgens getuigenverklaringen) en ze reed zelf met een gids door het park. En waren die nu zo gevaarlijke dieren elders in hetzelfde park nou een paar minuten eerder nog knuffelbaar? Het park legt de schuld volledig bij het slachtoffer, die niet in staat is zichzelf te verdedigen. En zo kan de volgende bezoeker van het Lion Park gewoon weer in het sprookje geloven en er niet alleen ten koste van dieren, maar ook van de toerist zelf, geld wordt verdiend.
En wat gebeurt er nu met de leeuwin? Voorlopig wordt het dier separaat van de andere leeuwen in een verblijf gehouden. Maar wetende dat het bedrijf, volgens onderzoek, een van de grote handelaars in leeuwen voor canned hunting is in Zuid-Afrika, ziet dit er niet best uit.
Wilde dieren blijven wilde dieren. Ze zijn niet om mee te knuffelen, niet om mee op de foto te gaan en al helemaal niet om te verhandelen.
©PiepVandaag.nl Leonie Vestering, directeur Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit
Strijd mee tegen dierenleed!
Leonie Vestering
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Van alle kanten rammelt deze “natuur” business. En waarom? Geld, geld is het enige wat telt. Arme dode vrouw . Arme wilde dieren.
Goed verhaal Leonie !