Wie Jane Goodall eenmaal in levende lijve heeft ontmoet kan niet anders dan diep onder de indruk zijn. Woensdag 20 mei gaf ze een lezing in Nijmegen over haar werk met chimpansees, haar leven, idealen en dromen voor de toekomst van de aarde en al wat daarop leeft.
Dr. Jane Goodall (81) zet zich al haar hele leven in voor chimpansees, die ze jarenlang bestudeerde in Tanzania. Daaruit volgde het wereldwijde Jane Goodall Institute (JGI), en de boodschap die Jane verspreidt is inmiddels een oproep geworden om alles wat leeft te respecteren, te beschermen, en als mens een andere weg in te slaan dan alleen maar consumeren en willen ‘hebben’. Goodall reist de hele wereld rond om als VN-boodschapper van de vrede en als mens haar verhaal te vertellen. Een bijzondere vrouw met een bijzondere missie, die een rust uitstraalt zoals je zelden tegenkomt.
Hoop
Ook in Nijmegen wist Jane Goodall een zaal met 1300 aanwezigen muisstil te krijgen, te inspireren en soms tot tranen te beroeren met haar verhalen. Ze vertelde over haar moeder, die de liefde voor dieren deelde en Jane stimuleerde om, voor die tijd bijzonder, als meisje te kiezen voor de wetenschap. Natuurlijk hadden de chimpansees een belangrijke plaats in het verhaal, maar ook de mensheid die door zijn gedrag de wereld kapotmaakt en leegrooft, en tegelijkertijd de hoop die er is dankzij diezelfde mens:
“Iedere dag nemen we beslissingen die van invloed zijn op de toekomst van de aarde, onze kinderen en kleinkinderen. Ik ontmoette een aantal jaar terug in Nederland een man wiens grootste wens het was om een dure Ferrari te kopen. Na onze ontmoeting, drie jaar later, sprak ik hem weer. Hij had besloten om de dure auto niet te kopen en het geld geschonken aan het Jane Goodall Instituut. Ook vond hij het niet meer nodig om in een groot huis te wonen, waarna hij het verkocht en een kleiner huis ervoor terugkocht.”
‘Consuminderen’ is misschien de beste omschrijving van bovenstaand voorbeeld. In de lezing trok Jane Goodall dit door naar het kortetermijndenken van politici en multinationals, waarbij winst en economische groei altijd voorop staat. Maar net zo makkelijk schakelde ze over naar het gedrag van consumenten, die bijvoorbeeld door het eten van vlees een enorme bijdrage leveren aan de uitstoot van CO2 en methaan, en de gevolgen daarvan in de vorm van klimaatverandering. Ook welvaartsziekten als depressiviteit en stress passeerden de revue, waarbij de oplossing vaak gevonden kan worden in het terugkeren naar de natuur; het genieten van dieren, planten, bomen, de zon en frisse lucht.
Optimistisch
Vorig jaar nog gaf Jane Goodall een interview aan PiepVandaag. Wie Jane eenmaal heeft horen spreken kan niet anders dan diep onder de indruk zijn van haar werk en haar persoonlijkheid. Ondanks de strijd die ze levert tegen dierenleed en de verloedering van onze aarde blijft haar boodschap optimistisch. En dat gevoel van hoop weet ze over te brengen op de toehoorders.
Het onderstaande filmpje is slechts een fractie van wat Jane Goodall in haar leven heeft bereikt, maar zegt in feite alles. We hebben het al eens gedeeld, maar de dankbaarheid van chimpansee Wounda die na een vreselijk leven weer terugkeerde naar de vrije natuur staat symbool voor onze dank richting Jane Goodall. Moge haar tomeloze inzet een voorbeeld zijn voor ons allen.
Wie het werk van Jane Goodall wil steunen vindt meer informatie op de website van JGI Nederland.
©PiepVandaag Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Ik zag haar gister in “Late Night “, wat een voorbeeld voor vele……sterke vrouw !