Stropers hebben sinds 2009 zeker 65.000 olifanten gedood in Tanzania. Dat komt neer op 60% van de totale populatie van de dieren in het Oost-Afrikaanse land.
Dit weekend publiceerde Het Duitse tijdschrift Der Spiegel de cijfers afkomstig van het Tanzania Wildlife Research Institute. De cijfers zijn met opzet lang geheim gehouden door de Tanzaniaanse overheid.
Er zijn vooral veel olifanten gestroopt in de bekende safarigebieden Ruaha en Rungwa. In 2013 alleen werden daar 11.500 van de 20.000 dieren gedood voor hun ivoren slagtanden.
Daniela Freyer van dierenbeschermingsorganisatie Pro Wildlife spreekt over een nieuwe extreme groei. Volgens haar houdt de regering van Tanzania de cijfers achter zodat het lijkt alsof er heel veel wordt gedaan aan olifantenbescherming, wat dan weer ontwikkelingshulp oplevert van onder andere Europa. Zo krijgt het arme Tanzania van de Europese Unie miljoenen euro’s ontwikkelingshulp in ruil voor bescherming van de olifanten.
Selous
Vorig jaar verscheen al zeer alarmerend nieuws uit een andere regio in Tanzania. In Selous, ten oosten van Ruaha en Rungwa en één van de grootste wildreservaten ter wereld is sinds 2009 het aantal olifanten tevens met zo’n 66% gedaald door stroperij. Christiaan van der Hoeven van het WNF zei toen:
“Dit wildreservaat en ook nog Unesco Werelderfgoed had ooit de op één na grootste olifantenpopulatie van Afrika. Nu zijn er nog amper 13.000, terwijl dit er in 2009 nog bijna 39.000 waren. Dit is een zeer alarmerende situatie”.
Het WNF en TRAFFIC riepen het parlement van Tanzania toen op, topprioriteit te maken van de stroperij en illegale handel. Het land deed volgens deze organisaties veel te weinig om de grote ladingen ivoor te onderscheppen. Volgens het monitoringssysteem ETIS (Elephant Trade Information System) slaagde Tanzania er slechts vijf van de achttien keer in om een grootschalige inbeslagname te doen. De dertien overige ladingen werden pas in Azië onderschept. uit het onderzoek bleek dat 43 ton aan slagtanden in beslag is genomen, afkomstig van 4.000 olifanten.
De nieuwe cijfers van het Tanzania Wildlife Research Institute laten een weinig rooskleuriger beeld zien, helaas.
Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Laten we vooral alles uitroeien voor geld, des te eerder zijn we zelf aan de beurd.