De meeste mensen roepen al dat het vies is om een kusje te krijgen van je hond. Die natte tong over je wang. ‘Dat zit toch vol met bacteriën,’ hoor je dan. Of wat dacht je van een kat met vlooien? Dat is niet vies. Zeker niet als je weet dat er in de vacht van een luiaard vele verschillende soorten kleine diertjes rondlopen.
Zelf hangen de luiaards elegant aan de bomen en eten ze de bladeren, maar wanneer je hun huid inspecteert krijg je motten, algen en schimmels te zien. De dieren worden ook wel ‘vacht-tuiniers’ genoemd. Door de levende diertjes op hun huid komen ze aan voedingsstoffen die ze via hun eten niet binnen krijgen. Dat is een hele kringloop. De uitwerpselen van de luiaards bemesten de bomen en vormen een broedplaats voor motten. Een deel van de uitwerpselen blijft aan de luiaard hangen en de uitgekomen motten nestelen zich in de vacht van de luiaards. Deze leven en sterven er en ze vergaan uiteindelijk. Zo vormen ze – samen met andere organische stoffen – een bodem voor algen. Die algen zijn dan weer nuttig voor de luiaard zelf: ze geven hem een schutkleur en vormen een deel van zijn dieet.
Bruine gaaien
Maar dat is niet alles. Ook andere dieren proberen aan hun voedingsstoffen te komen door de beestjes uit de vacht van de luiaard te halen. Bruine gaaien pikken de motten uit de vacht. Toch zou dit volgens onderzoekers ook een andere reden kunnen hebben. Ze zouden ook de luiaard kunnen verlossen van de ‘vervelende’ motten. De onderzoekers hebben dit geconcludeerd nadat zij luiaards in Costa Rica hebben geobserveerd.
Hulp of hinder, dat is dus de vraag. Een nadeel wanneer motten uit de vacht verdwijnen is dat er geen mest meer vormt voor de noodzakelijke algen. Voor de luiaards zelf is het dus beter om de hongerige gaaien weg te jagen.
In onderstaand filmpje is te zien hoe gaaien de motten uit de vacht van de luiaard pikken:
Bronnen: Sciencemag.org, Nu.nl, Wikipedia ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wat een leuk verhaal! Dat wist ik echt helemaal niet. Weer wat geleerd!