Het begint een traditie te worden: met Pasen een blog over eieren. Maar zo lang ik word aangesproken of scharreleieren niet gewoon door hele blije kippen worden gelegd, dan is het denk ik zinnig dat ik de traditie voortzet.
Om te beginnen is het goed om te weten dat alleen al de Nederlandse kippendames in 2012 samen maar liefst 10,2 miljard eieren legden. Meer dan 80 procent van deze dames komt nooit buiten. Dus hoe zit het ook al weer met die verschillende codes die op eieren zijn te lezen? Hier komen ze nog een keer op een rijtje:
Code 3: Kooikip
Niet leuk! Kippen leven in een verrijkte kooi (opvolger van de legbatterij) of koloniehuisvesting. Pro forma is er in de kooi een soort legnest en een zitstokje gemaakt, maar dat blijken de kippen nauwelijks te gebruiken. De dieren hebben 1,5 A4’tje leefruimte en kunnen dus nog niet eens hun vleugels strekken. Snavels worden gekapt.
Code 2: Scharrelkip
Dat klinkt dus heel vriendelijk, maar is het absoluut niet. Kippen zitten met zijn honderden in een grote stal. De leefruimte per kip is twee A4’tjes. Snavels worden gekapt, omdat er veel gepikt wordt door de kippen, omdat ze geen afleiding hebben.
Het Rondeel-ei heeft ook code 2, maar dat is niet helemaal terecht. De kippen hebben meer leefruimte, komen buiten en houden hun snavel. Omdat de leefomstandigheden van de kippen echter niet aan de Europese technische eisen voldoen voor vrije-uitloopeieren, krijgen ze code 2.
Code 1: Vrije-uitloopkip / graskip
Deze kippen hebben net als de scharrelkippen twee A4’tjes ruimte en een ruime uitloop naar buiten. Snavels worden echter nog steeds gekapt en ik vraag mij ook af hoeveel kippen daadwerkelijk buiten komen.
Code 0: Biologische kip
Dit is de code die iedereen moet onthouden. Deze kippen houden hun snavel, hebben binnen drie A4’tjes ruimte en buiten vier vierkante meter.
Wat je natuurlijk ook kunt doen is een uitgelegde legkip adopteren. Dan kun je je eitjes gewoon uit je eigen achtertuin halen. Deze kippen leggen namelijk nog wel eieren, maar minder dan voorheen. Stichting Red een Legkip is echt een geweldig sympathiek initiatief, waar uitgelegde kippen uit de industrie worden vrijgekocht en een tweede leven krijgen. Kijk op Redeenlegkip.nl voor meer informatie.
En denk je: ‘koken zonder eieren zou toch eigenlijk ook mogelijk moeten zijn?’ Dat klopt. Er zijn inmiddels legio boeken geschreven met de meest heerlijke plantaardige recepten.
Ik zou zeggen: maak er een fijne en diervriendelijke Pasen van!
©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Karen Soeters
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Bizar dat het nog steeds uitgelegd moet worden dat er voor “scharrelkippen” helaas maar weinig te scharrelen valt. Deze naam is door de eierbranche zelf bedacht om de consument de indruk te geven dat deze kippen alle ruimte hebben en heerlijk buiten kunnen scharrelen. Niets is echter minder waar. Eigenlijk zou dit door de reclamecodecommissie verboden moeten worden omdat de consument nog steeds heel opzettelijk op het verkeerde been wordt gezet. Voorheen stonden er op de eierdoosjes van permanent opgesloten kippen ook nog prachtige romantische plaatjes van een kip in een weitje met een zonnetje op de achtergrond. Ik meen dat dit nu verdwenen is. Al die soorten eieren slaat natuurlijk ook nergens op. Er zijn ook graseieren, Omega-eieren, maiseieren, 4-granen eieren… Het slaat natuurlijk helemaal nergens op maar maakt de verwarring alleen maar groter. ALLE eieren zouden biologisch of biodynamisch moeten zijn, dus ook de eieren die verwerkt worden in koekjes, cake, sauzen, ijs, salades, sauzen, snoep, zoutjes, wijn(jawel, om bepaalde stoffen er uit te halen), enz. Verder zou er naar gestreefd moeten worden om het gebruik van eieren drastisch te verminderen. Het is vaak onnodig, maar een ingesleten gewoonte en gemakkelijk voor de fabrikant.