In het zuiden van Kenia is een gewapende stroper gedood, nadat hij samen met andere medeplichtigen een olifant om het leven had gebracht. Dat gebeurde tijdens een schietpartij tussen de stropers en parkwachters van de Kenya Wildlife Service. Ook een Chinese ivoorsmokkelaar werd gearresteerd, en voor hem dreigt een flinke straf. Sinds de nieuwe strenge wetgeving in Kenia tegen het doden van wilde dieren uit de groep van ‘the big five’ is het stropen in dat land bijna gehalveerd.

Kenia
Foto: Paul Mannix/Wikipedia

De groep stropers was het privéterrein opgeslopen behorende bij een boerderij, de Choke Ranch in het zuiden van Kenia. Nog voordat ze de slagtanden van hun slachtoffer konden afzagen kwamen de parkrangers op hun pad en ontstond een vuurgevecht. Op de plaats van handeling werden een geweer en kogels gevonden, vermoedelijk het wapen waarmee de olifant was gedood. De overlevende stropers zijn gevlucht.

Twijfels
Hoewel stropers het risico lopen dat ze zelf het slachtoffer worden van hun wanpraktijken spreken mensenrechtengroepen in Kenia hun twijfels uit over de dood van de verdachte. Ze beschuldigen sommige parkwachten van medeplichtigheid aan de stroperij, en het doden van stropers zou al in een aantal gevallen gebeurd zijn om de kwalijke rol van de parkrangers te verdoezelen en de bewijzen van hun betrokkenheid uit te wissen.

The big five – olifanten, leeuwen, neushoorns, luipaarden en buffels – vormen voor Kenia een belangrijke bron van inkomsten door het toerisme. Zij vallen onder de categorie ‘wilde dieren met een ster’. Sinds vorig jaar is de Keniaanse wetgeving tegen het stropen aanzienlijk strenger geworden, en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Werden er in 2013 nog 302 olifanten en 59 neushoorns gedood; vorig jaar was dat gedaald naar 164 olifanten en 35 neushoorns. Helaas bestaan er sinds de verharde aanpak van de stroperij serieuze verdenkingen tegen sommige handhavers van de wet, die door hun ruimere mandaat zelf in de verleiding zouden komen om geld te verdienen aan de illegale wanpraktijken.

Levenslange gevangenisstraf
De strenge wetgeving geldt ook voor smokkelaars van ivoor en andere dierproducten. Zo werd vrijwel gelijktijdig de Chinese Gao Xudong (61) gearresteerd voor naar verluidt ‘het proberen te smokkelen van 9 kilo ivoor tijdens een reis van Kenia naar Hong Kong’. Xudong zal worden belast met het in bezit hebben van illegaal ivoor en een jachttrofee, en kan daarvoor een levenslange gevangenisstraf krijgen of een boete van 22.000 dollar. Helaas is een dergelijke boete voor veel ivoorsmokkelaars een schijntje, waardoor gevreesd wordt dat vooral buitenlandse verdachten hun celstraf ontlopen.

Met enige regelmaat melden parkwachten dat er stropers gedood zijn tijdens een vuurgevecht, zoals recent nog in Zuid-Afrika het geval was. De harde aanpak van stroperij is ingevoerd nadat tussen 2010 en 2012 een schrikbarende stijging plaatsvond. Naar schatting werden er in die periode in heel Afrika 100.000 olifanten gedood voor hun ivoor.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel