Het valt op dat mensen die een dier adopteren met een verdrietige voorgeschiedenis het vaak niet laten bij één. Misschien wel omdat ze zien hoe groot het verschil is voor en na de adoptie. Zielige hoopjes ellende bloeien op tot gelukkige en karaktervolle dieren, die eindelijk de kans krijgen zichzelf te zijn. Tess Mermans heeft een warm hart en stuurde ons haar adoptieverhaal, of eigenlijk: verhalen. Maak kennis met Blinky, George, Marie en Kippie.
Over de streep
Het gaat vaak vanzelf: een dier adopteren en en al snel volgen er meer. Niet alleen is dat fijn voor de dieren, want ze brengen ons ook veel gezelligheid. Maar je haalt ook een een grote verantwoordelijkheid in huis, want adopteren doe je niet zomaar. Dit is het verhaal van Tess Hermans:
“Wij hebben meerdere dieren waarvan de meeste door ons zijn gevonden en geadopteerd. Zo hebben we 2 poezen (1 zat, drie weken oud, gedumpt langs de kant van de weg, onze andere kat is destijds achter gelaten door onze toenmalige buren), 1 konijntje heb ik gevonden in het bos, en daarnaast heb ik ook nog pony’s die alleen in de weide stonden waar ik de eigenaren van heb achterhaald en een briefje in de brievenbus heb gedaan met de vraag of ik ze niet kon overnemen.
Ik heb de afgelopen tijd ook een mini Shetlander geadopteerd via de Dierenbescherming, een konijntje geadopteerd bij Konijnenopvang Binkies en meerdere kipjes bij de stichting www.redeenlegkip.nl. Deze dieren zijn dus allemaal volgens het ‘normale adoptieproces’ geadopteerd. Alleen onze twee honden komen niet uit het asiel. Om mensen over de streep te halen dieren te adopteren stuur ik u mijn eigen adoptieverhalen.”
Blinky
De inspecteurs van de Dierenbescherming nemen met enige regelmaat dieren in beslag omdat de eigenaar er niet goed voor zorgt. Blinky de mini Shetlander was zo’n dier, en Tess besloot hem te adopteren.
“Blinky de mini Shetlander was 3 maanden oud toen hij in beslag is genomen. Om te voorkomen dat de vorige eigenaar zijn dieren terug probeert te krijgen, geef ik niet veel achtergrondinformatie maar ik heb gehoord dat Blinky samen met zijn broertje op een vrachtwagen met schapen stond zonder paspoort (waar ze op weg naartoe waren wil ik eigenlijk niet weten). Hij was zeer ziek en zat vol wormen toen hij bij ons kwam. Het was ook echt nog een piepklein paardje. Inmiddels is het een prachtig jong mannetje geworden die het helemaal naar zijn zin heeft.”
George en Marie
Konijnen zijn vaak het slachtoffer van impulsaankopen. Even bij het tuincentrum wat planten halen en de verleiding niet kunnen weerstaan om dat lieve pluizige beestje mee te nemen. Maar als de lol er vanaf is of de kosten oplopen dan wordt menig konijn gedumpt:
“Een aantal maanden geleden (in de zomer van 2014) vonden wij een prachtig wit konijntje in het bos, achtergelaten, gedumpt. George was al sterk vermagerd maar het is überhaupt een wonder dat hij het heeft overleeft met zijn spierwitte vachtje in het bos. We hebben hem mee naar huis genomen en snel een mooie grote ren voor hem laten maken. Tot die tijd mocht hij in de gang van de paardenstallen wonen.
Omdat hij eerst gecastreerd moest worden heeft hij een paar weekjes moeten wachten tot we een vriendinnetje voor hem konden gaan halen. Dit hebben we gedaan bij Konijnenopvang Binkies te Galder. Zij vangen alle gedumpte konijntjes van de regio op. Het asiel te Breda verwijst je ook door naar deze stichting. Hier heb ik Marie geadopteerd, die op straat is gevonden. George en Marie zijn nu onafscheidelijk en helemaal gelukkig in hun konijnenparadijsje.”
Kippie
Kippen die een rotleven achter de rug hebben krijgen bij Tess Mermans ook een nieuwe kans. Kippie werd geadopteerd via Stichting Red een Legkip, en dat was inderdaad haar redding.
“Red een Legkip is een prachtig initiatief. Hier heb ik al meerdere kippen geadopteerd. Zij halen de achtergebleven kipjes op die gemist zijn bij het afvoeren van legkippen naar de slacht. Deze meisjes zien er ontzettend slecht uit als ze worden meegenomen door Red een Legkip. Op dit moment heb ik 2 kipjes. Een van deze twee heb ik afgelopen juli geadopteerd. Ze heeft de afgelopen maanden goed wat veren bijgekregen en ziet er inmiddels al weer een stuk beter uit. Zij komt iedere dag naar de achterdeur gelopen om te schooien.”
Gelukkig
Het adopteren van een dier geeft voldoening, maar let op dat het gaat via (bewezen) betrouwbare bronnen. Voor Tess Mermans is een geslaagde adoptie een bron van vreugde:
“Je kan jammer genoeg niet alle dieren redden maar voor deze dieren maak je een wereld van verschil. Een verschil tussen leven en dood en een levensgroot verschil in hun leefomstandigheden. Het maakt mij enorm gelukkig om al onze dieren zo gelukkig te zien na het verschrikkelijke leven wat zij gehad hebben.”
Heb je zelf een mooi adoptieverhaal over een opvangdier, mail dat dan naar de redactie met foto’s van voor en na de adoptie.
©PiepVandaag Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?