In Nederland zijn er vele duizenden zwerfkatten en het aantal blijft groeien. Katten worden gedumpd, lopen weg en of zijn in het wild geboren. De Dierenbescherming heeft de taak om voor deze zwerfkatten te zorgen. De Dierenbescherming in de Gelderse Vallei luidt nu de noodklok over het toenemende aantal zwerfkatten.

KittensKatten die verwilderd zijn kunnen niet meer geplaatst worden in een huis, omdat de Dierenbescherming het laten inslapen van de katten geen optie vindt is momenteel de enige manier om het zwerfkattenprobleem aan te pakken sterilisatie en castratie. Door middel van een vangkooi worden de verwilderde katten gevangen en geholpen en weer teruggeplaatst. Katten met kittens worden ook geholpen, als de kittens nog jong genoeg zijn, worden ze bij een gezin geplaatst, maar als zij ook al te verwilderd zijn, worden zij later nog eens gevangen om alsnog te worden gesteriliseerd of gecastreerd.

De beste manier om het zwerfkattenprobleem op te lossen is door preventie. De Dierenbescherming raadt aan om de verwilderde katten niet te voeren, want des te meer voedsel de katten krijgen, des te meer nakomelingen er komen. Als er buiten voerbakjes voor de katten worden neergezet heb je de kans dat katten met een thuis, niet meer naar huis gaan en bij het voer blijven hangen. Als u zwerfkatten tegenkomt, kunt u het beste contact opnemen met de lokale dierenbescherming. Zij kunnen een vangkooi plaatsen. Ook als u een nestje tegenkomt, kunt u deze het beste met rust laten en de Dierenbescherming inlichten, zodat zij de kittens in de gaten kunnen houden en kunnen vangen op het moment dat zij niet meer afhankelijk zijn van de moedermelk.

Wie zelf een kat heeft wordt verzocht de kat te laten chippen en te steriliseren of castreren. Lees hier een eerder verschenen bericht op Piep over het verplicht stellen van chippen bij katten in Amsterdam. En een bijdrage van Piet Hellemans (dierenarts) over het belang van castratie en sterilisatie bij katten.

Met vragen of suggesties kan men altijd bellen of mailen: db.rijnvalleiwestveluwe@gmail.com, 06-53707082 (maandag t/m vrijdag van 13.00 – 17.00 uur). Website: www.rijnvalleiwestveluwe.dierenbescherming.nl

©PiepVandaag Nynke van Dijk