De wilde kat was al voor de Middeleeuwen uit Nederland verdwenen. Net als andere verdwenen diersoorten, als de wolf en de lynx, maakt de wilde kat zijn rentree in Nederland. Vanuit de Eiffel en de Ardennen hebben zij de weg weer gevonden naar ons land. Om meer te weten te komen over de wilde kat in Nederland, heeft Ark Natuurontwikkeling een zenderonderzoek opgezet.
Begin juni werd in de omgeving van Vaals de eerste Nederlandse wilde kat voorzien van een halsband met zender. Het doel is zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over het leven van de wilde kat in Nederland. Zo weten we inmiddels dat het gebied van deze wilde kat zo’n 35 vierkante kilometer bedraagt, het gebied strekt zich uit tot over de grens met België en Duitsland. De uiterste punten liggen, in vogelvlucht, bijna vijftien kilometer uit elkaar en de grootst afgelegde afstand is ongeveer negen kilometer in één nacht.
Helaas wordt het territorium doorsneden door twee drukke wegen, zonder tunnels voor overstekende dieren. Een groot risico dus voor deze wilde kat. De E40 van Luik (België) tot Aken (Duitsland) is een van die snelwegen en is nu onderzocht door Elze Polman van ARK natuurontwikkeling op passeerbaarheid. In totaal zijn 56 oversteekmogelijkheden gevonden, waarvan 10 onderdoorgangen, 34 duikers en 12 bruggen.
Op sommige locaties zijn camera’s geplaatst om te kunnen bepalen welke dieren gebruik maken van de oversteekplaatsen. Op dit moment gebruiken vossen vooral het ecoduct en duikers om de snelweg over te steken en maken dassen vooral gebruik van voetgangerstunnels. Duikers worden bovendien door verschillende soorten marterachtigen gebruikt.
Het onderzoek toont aan dat met name de onderdoorgangen, die vooral door voetgangers worden gebruikt, geschikt lijken voor nachtdieren als de das en dus ook de wilde kat. Ook duikers die vaak gelegen zijn op plekken waar weinig mensen komen lijken geschikt.
Op dit moment zijn de oversteekplaatsen alleen voor mensen ingericht, maar met een aantal aanpassingen zou een aantal (nog meer) gebruikt kunnen worden door dieren. Meer vegetatie bij de oversteekplaatsen zou bijvoorbeeld meer beschutting bieden. Grote duikers kunnen (tijdelijk) water bevatten, door planken te plaatsen kunnen dieren makkelijker aan de overkant komen. Naast deze aanpassingen zouden er hekken geplaatst moeten worden langs de snelweg, zodat dieren nergens anders over kunnen steken. Ook moeten er rasters geplaatst worden, die dieren naar de oversteekmogelijkheden begeleiden.
Meer over het wilde kattenonderzoek is te lezen op www.ark.eu/wildekat.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?