Een bizarre discussie is in Frankrijk weer losgebarsten rond de bedreigde zangvogel de Ortolaan. Vier topkoks zijn de mening toegedaan dat het een weekend per jaar moet zijn toegestaan om deze vogels te vangen en op te eten.
Niet alleen het doden van de vogels is omstreden. Ook de manier de manier waarop dit gebeurt is op zijn zachts gezegd bizar. Omdat de Ortolaan alleen ’s nachts eet, wordt het dier, nadat hij is gevangen, in een klein donker doosje gestopt en vervolgens vetgemest. Als de vogel eenmaal vet genoeg is, wordt hij verdronken in armagnac, een sterk alcoholische drank.
Het vangen van de Ortolaan is al jaren verboden, maar helaas zijn de vogels nog steeds op de zwarte markt verkrijgbaar. Een klaargemaakte Ortolaan kost zo’n 300 euro.
In Nederland is de Ortolaan overigens zo goed als uitgestorven als gevolg van de enorme veranderingen op het platteland. Zo zijn heggen en houtwallen verdwenen, en de teelt van bijvoorbeeld haver, rogge en hakvruchten is afgenomen en vervangen door mais voor veevoer. Ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen is een van de oorzaken van het verdwijnen van deze bijzondere vogel.
Bronnen: De Morgen, Vogelbescherming ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
8 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Hebben ze geen dieren cq vogelbescherming in Frankrijk? Dit zijn toch achterlijke praktijken die niet meer van deze tijd zijn? Als de Europese Unie zich nou eens wat meer zou richten op het voorkomen en verbieden van dit soort wreedheid zou ik meer respect voor ze hebben dan ik nu heb!
Kan het nog decadenter? Wat een walgelijke creaturen, deze zogenaamde topkoks en degenen die dit willen eten. In de kookpot met dit gespuis!
Volgens teletekst moet je deze zangvogel met bot en al in 1 keer opeten, hoe klein zijn die vogeltjes eigenlijk ?
Bizar !!
Wie is de grootste gek.
Degene die het klaar maakt of degene die het opeet voor zoveel geld.
Alle dagen hamburgers bakken is ook zo vervelend, maar ja dat is bijna het enige wat koks leren, het bakken en braden van dierenlijken, allerlei soorten groentes bereiden daar doen ze niet veel aan en van peulvruchten hebben ze bijna nog nooit van gehoort.
Welke kok wil iets dergelijks nu doen? En welk fatsoenlijk mens wil zo iets nu eten, d.w.z. dat zij op bestelling met het vogeltje laten doen zoals blijkbaar de gewoonte is. Het is waarschijnlijk gewoon interessant doen en omdat het een bijna uitgestorven vogeltje is dat er zo bizar veel geld voor betaald wordt. Wanneer je hen elk ander gevogelte voorzet zonder het te zeggen zal waarschijnlijk niemand het minder lekker vinden. Hoe triest weer dat je met dieren blijkbaar vrijwel alles mag doen om er geld aan te verdienen.
De wezens die de dieren vangen, de topkoks die hun gruwelijke verdinkingdood veroorzaken en deze zeldzame dieren klaarmaken, en hun klanten die dit allemaal (+ €300,-) over hebben omwille van een enkel ‘exclusief’ hapje en zijn kennelijk idiote kruisingen tussen een carnivoor en alcoholist met een achterlijke vorm van zelfverheffing.
Gek volk, die Fransozen. Ganzen worden gedwangvoederd, ortolanen levend verdronken… Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Laat dat “top” maar weg dan. Een èchte kok kan ook voortreffelijk eten maken zonder onschuldige dieren af te maken. En zonder de natuur te benadelen.