De afgelopen weken plaatsten medewerkers en vrijwilligers van Stichting Varkens in Nood ruim vijftienhonderd keer milieuvriendelijke graffiti om aandacht te vragen voor het beroerde leven dat varkens in de vee-industrie hebben. De tekst van de graffiti luidde: “Varkens, je ziet ze niet, maar ze zijn er wel” en was te zien op fietspaden in het hele land, met name in de buurt van varkensstallen. Zo wilde Varkens in Nood de vele fietsers aanspreken die er met het mooie weer op uit trokken.
Directeur Hans Baaij:
“Ik fiets zelf veel door Nederland en het geeft een groot gevoel van vrijheid als je door bossen, tussen weilanden of in een natuurgebied naast een rivier mag fietsen. Dat gevoel van vrijheid, frisse lucht, zon en wind, missen de dieren in de stallen. Het verschil tussen ons fietsers en varkens in nood is schrijnend. Dat is het gevoel dat tijdens deze mooie zomer met deze campagne over wilden brengen en dat is goed gelukt.”
Veel fietsers betuigden hun steun aan onze medewerkers en sommigen werden spontaan donateur. Anderen mensen waren kritisch, maar dat verdween meestal nadat de reden van de campagne was uitgelegd en als bleek dat de graffiti tijdelijk is en volledig milieuvriendelijk.
Boeren waren niet altijd blij met de campagne. Baaij:
“Veel boeren zitten natuurlijk in een lastige positie. Een overstap naar een diervriendelijker bedrijf kost veel geld en zolang supermarkten niet overstappen op ‘diervriendelijk’ vlees en daarvoor willen betalen, zitten deze boeren klem. De varkens zitten echter nog veel meer klem, in nauwe hokken, in penetrante ammoniakdampen en ze hebben lijden verschrikkelijk onder de zomerse hitte.”
Hans Baaij:
“Ronduit belachelijk was de druk en dreigementen van ambtenaren in bijvoorbeeld Limburg en Gelderland. Noch de politie, noch de lokale ambtenarij doen iets aan de meer dan 2,7 miljard overtredingen per jaar in de vee-industrie. Maar in Barneveld werden onze mensen wel klem gereden door vier politiewagens. Aanklacht: vernieling van rijkseigendom. Toen het de snuggerste van de agenten duidelijk was dat hiervan geen sprake was, werd het proces verbaal veranderd in baldadigheid. Dat is een echt vijftiger jaren woord, gebruikt door veldwachter Bromsnor in de tv-serie Swiebertje. Wij zijn van mening dat de vrijheid van meningsuiting veel belangrijker is, dan baldadigheid.”
In het begin van de zomer waren de temperaturen bijna tropisch. Varkens kunnen slecht tegen hitte waardoor de situatie in de kleine en donkere varkenshokken deze zomer ondragelijk moet zijn geweest. Zeker omdat lang niet alle boeren de ventilatie in de stallen op orde hebben. Maar ook nu de hoge temperaturen voorbij zijn is het leven voor industrievarkens doffe ellende. Het is daarom hard nodig dat de intensieve veehouderij haar manier van werken drastisch aanpast.
Persbericht Varkens in Nood
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Als je je dieren een goed leven wil geven, voor zolang het bij een boer duurt, had je vanaf het begin moeten investeren en niet moeten doormodderen in het bedrijf wat opa/vader jaren geleden heeft opgericht !
Deze dieren hebben net zo goed recht op respect ook al is het als slachtvee bedoeld.
Investeer in goede ventilatie, sprinklers, brandvertragend materiaal, meer ruimte !
Die boeren moeten niet zeuren, want die hebben een keuze, willen ze meedoen aan deze ellende, ze zijn niet verplicht om veeboer te worden, ze maken bewust de keuze om over de ruggen van andere levende wezens geld te verdienen.
Het is hier ook een politiestaat aan het worden, demonstreren is verboden, maar deze veldwachters vergeten blijkbaar wie hun loon betaald, het volk en niet alleen meneer de bestuurder of boer Harms.
En ze vergeten nog 1 ding, als de wet niet overtreden word, zijn er geen wetten nodig en ook geen politie, dus ze mogen de overtreders wel dankbaar zijn.