Vandaag gaat het weer van start. Op 1 september begint opnieuw het dolfijnenjachtseizoen in het Japanse dorp Taiji. 6 maanden lang zal een kleine groep mannen, die zichzelf als vissers zien, iedere ochtend bij het eerste licht uitvaren, om wilde dolfijnen van open zee naar de kust te drijven. De meeste van deze dieren verliezen hun leven of hun vrijheid in een door rotswanden omhulde baai, die berucht is geworden als ‘the Cove’.
Het is alweer vijf jaar geleden dat de geruchtmakende documentaire met die naam uitkwam en het is ook voor het vijfde jaar dat tientallen ‘Cove Guardians’ aanwezig zullen zijn om ervoor te zorgen dat de wereld het lijden van de dolfijnen daar niet kan negeren.
De jacht is lucratief vanwege de honderden dolfijnen die ieder jaar weer worden verkocht aan attractieparken in voornamelijk Azië. De dolfijnen die niet aan het schoonheidsideaal van de vermaakindustrie voldoen worden meedogenloos afgemaakt, waarna hun vlees en blubber op de locale markt worden verkocht.
Midden augustus werden de vangstquota voor Taiji bekendgemaakt:
114 Indische grienden
450 Gestreepte dolfijnen
509 Tuimelaars
261 Grampers
400 Slanke dolfijnen
70 Zwarte zwaardwalvissen
134 Witgestreepte dolfijnen
Geen van deze quota werden het afgelopen jaar gehaald.
18 augustus arriveerde de massale politiemacht in Taiji, die vervolgens de 22e de traditionele, grootmaterieeloefening met de kustwacht hield. Dit is de economische en sociale impact die de directe-actie-Japanse-stijl van de Sea Shepherd Cove Guardians heeft.
Op 10 augustus belegde WAZA, de overkoepelende organisatie voor dierentuinen en aquariums, een vergadering in Tokyo met haar Japanse afdeling JAZA. WAZA kwam met een voorstel om een 2-jaar durend moratorium op de vangst van dolfijnen in te stellen, maar dit werd door JAZA als onrealistisch van tafel geveegd. Het daaropvolgende voorstel om de vangst voor slavernij en die voor slachting strikt te scheiden, wordt in overweging genomen. Uitstel dus, dat, zeker in Japan, waarschijnlijk wel afstel zal betekenen.
Wanneer een dode dolfijn 500 euro opbrengt bij de slager, en een levend gevangen dolfijn 10 duizenden tot meer dan 100 duizend euro op kan brengen voor de makelaar, is niet moeilijk om te zien wat de drijvende kracht achter deze industrie is.
Het Japanse excuus is ‘traditie’. Onzin als je weet dat de eerste drijfjacht plaatsvond in 1933, gevolgd door enkele in 1936 en 1944. Volgens de eigen geschiedschrijving kwam de drijfjacht zoals we die vandaag kennen pas in 1969 op gang. Het doel was om het Taiji Whale Museum van grienden te voorzien. In Taiji is het altijd om geld en winst gegaan en daar gaat het nog steeds om.
De druk op Taiji wordt ieder jaar groter. Het aantal gedode dolfijnen neemt af. Hoewel het aantal dolfinariums in ontwikkelingslanden nog steeds groeit, is er vooral in de westerse wereld een groeiend besef dat deze intelligente sociale dieren niet voor ons vermaak mogen worden opgejaagd of opgesloten. De ‘Cove Guardians’ en de ‘Infinite Patience (oneindig geduld)’ campagne vervullen in deze bewustwording een cruciale rol.
Wil je de campagne volgen of er aan deel nemen, kijk dan op:
Sea Shepherd Cove Guardians Facebook
Sea Shepherd Cove Guardians Twitter
Sea Shepherd Cove Guardians Instagram
Erwin Vermeulen is hoofdwerktuigkundige op een schip, fotograaf, vrijwilliger bij Sea Shepherd en woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een eenogige kat, een kat met één nier en een dove en blinde hond.
©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
En ja hoor, daar gaan we weer… Elk jaar vindt deze bizarre bloeddorstige vangst en slachting plaats. Mensen die naar Dolfinarium Harderwijk gaan denken dat dat leuk en gezellig is. Zij willen waarschijnlijk niet weten welk gruwelijk leed daar aan ten grondslag ligt. De eigenaar en het personeel zou zich héél diep moeten schamen.
Waarom komt japan daar toch steeds mee weg, laat de vn daar ook eens wat militairen heen sturen. Bescherm de dieren tegen die beesten. Bah je schaamt je kapot om mens te zijn.
Een petitie zou kunnen helpen
Een regering met een standpunt tegen deze misdaad zou terecht zijn en helpen om dit onzinnige
event te stoppen.
Ik eet nu zelfs geen veggie japans meer,
gatverdamme wat een ellende
Miriam Barendsen
Afslachten van deze prachtige, intelligente dieren moet stoppen..respect voor de dieren en natuur…