De documentaire Forks over Knives van onafhankelijk filmmaker Lee Fulkerson gaat over voedsel, ons voedsel. In de film worden dokter Caldwell Esselstyn en professor in de voedingsbiochemie T. Colin Campbell gevolgd. Via de onderzoeken die zij uitvoerden gedurende hun carrières geven zij duidelijke aanwijzingen dat de meeste, zo niet alle ziekten die ons nu parten spelen kunnen worden voorkomen, genezen of gereduceerd door geen dierlijke of samengestelde voedingsproducten (processed foods) tot ons te nemen.
Ter verduidelijking wordt aandacht besteed aan het bekende China-Cornell-Oxford Project, onder leiding van professor Campbell, dat twintig jaar liep en verschillen in voedingspatronen tussen Westerse landen, het Chinese platteland en het voorkomen van ziektes onderzocht. Dat onderzoek geeft aan dat hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en kanker gelinkt kunnen worden aan een Westers dieet van dierlijke en samengestelde voedingsproducten.
De documentaire kijkt zeker niet makkelijk weg. De materie is ingewikkeld, maar zeer interessant. Forks over Knives ontving dan ook sterke kritieken. Zo zei de beroemde criticus van de Chicago Sun-Times, Roger Ebert:
“Here is a film that could save your life.”
Loren King van de Boston Globe zei op haar beurt:
“What An Inconvenient Truth did for global warming, Lee Fulkerson’s persuasive documentary does for a vegan diet.”
Forks over Knives – Official Trailer
Op de website van de documentaire is veel extra informatie te vinden en een uitgebreid blog.
Voor degenen met Netflix, de documentaire maakt deel uit van de Nederlandse catalogus en is hier te vinden.
©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ja Nederland is de grootste producent van Europa van dierlijke eiwitten.
Vlees en zuivel, het slechtste rommel komt grotendeels uit Nederland en daar moeten wij dan ook nog trots op zijn op al die voedsel en water verspilling, de enorme milieuvervuiling en gezondheids risico,s, maar vooral de enorme holocaust waaronder dieren lijden en dat allemaal voor niets, ja voor de vernietiging van deze planeet, in een recordtijd gaat 1 diersoort gedreven door hebzucht en vraatzucht deze planeet kaalvreten en dat is de mens, een diersoort die zogenaamd kan nadenken en relativeren.
Tja, eigenlijk weten we het wel. Maar de meeste mensen willen het niet weten en de voedselindustrie denkt vooral aan hun eigen bankrekening. Ten koste van gezondheid, natuur, milieu en gigantisch veel intens dierenleed worden de meeste mensen gevoed. Ook in landen als China, India en Brazilië is consumptie van vlees en melkproducten sterk in opkomst. Dit wordt o.a. van harte toegejuigd door de Nederlandse veesector die een groot deel daarvan stimuleert, introduceert, opzet en uitbreidt.