Het is een drukke werkdag op 4 juni als ik getipt wordt op een opiniestuk van Ton de Kok in de Volkskrant. Ik sla er dan ook slechts een vluchtige blik op. ’s Avonds waag ik nog een poging.
Misschien is het de vermoeidheid, maar het stuk kan me weinig boeien. De hondenliefhebber als eeuwige underdog. What’s new? Hebben wij hondenliefhebbers ons niet reeds lang in ons lot geschikt? We betalen als enige huisdierbezitter belasting. Een relikwie uit voorbije tijden waar gemeenten handig gebruik van maken. (Zwerfkattenproblematiek en besmettingen van kinderspeelplaatsen ten spijt is er nog nooit een ambtenaar over kattenbelasting begonnen). We worden langzaam verbannen tot onveilige, vieze en vooral minuscule gebieden die het woord ‘losloop’ niet mogen dragen omdat er geen mogelijkheid tot lopen is. We houden onszelf gezond door ons hondenbezit en schelen de samenleving zo vele euro’s aan gezondheidszorgkosten. We groeperen ons in verenigingen om gesprekken over verantwoord hondenbezit aan te gaan. Maar worden steeds weer straal genegeerd.
Omdat we als hondenliefhebbers lijden onder hondenbezitters die zich minder verantwoord gedragen. Geen hond die er aan denkt om alle autobezitters over een kam te scheren omdat er een minderheid (?) aan notoire wegmisbruikers is. Maar als het om hondenbezit gaat, is standaard iedereen fout.
Brave burgers als wij hondenliefhebbers zijn, laten we dit over onze kant gaan. We betalen de belasting. We laten ons massaal ophokken. We accepteren de boete en behandeling als crimineel wanneer we onze hond twee meter voor het toegestane gebied van de riem knippen. We zijn ondertussen wel de ogen en oren van de politie. We houden de sociale aspecten in de buurt op orde en spreken zich misdragende hondenbezitters aan, soms met gevaar voor eigen leven.
We zijn dat nu eenmaal gewend. Of misschien zijn we inschikkelijk. Of is het de mentale weerbaarheid die onze honden ons helpen opbouwen. Of wellicht de nagedachtenis aan onze voorouders. Wij weten immers dat zonder honden en de taken die zij vroeger vervulden, onze huidige samenleving nooit tot stand had kunnen komen.
En daar zat nu net het triggerpoint in het opiniestuk. De huidige samenleving. Ton de Kok is duidelijk wel de hulp van de hond aan zijn voorouders vergeten. En de natuur waar wij ons als mens ooit in bevonden. Hij valt namelijk over het ruimen van poep! Niet het laten liggen ervan, maar het opruimen. U leest het goed! Mij bekruipt het griezelige beeld van de hardloper in synthetisch high tech pakje, met elektronica in de oren die uit een strak gestijld huis komt, of misschien uit een blinkende blikken auto. Die net zijn plastic flesje met sportdrank heeft gepakt en in zijn swagge gear heeft gestoken om door het Amsterdamse bos (het zegt iets over de graad van verstedelijking als je een park een bos gaat noemen) een rondje te gaan hardlopen. Hoe ver is de mens van de natuur af komen te staan als je je stoort aan hondenliefhebbers die poep ruimen zodat overlast voor een ander wordt voorkomen? Goed poep is vies, dat vind ik ook, maar het hoort bij het leven en het is zo opgeruimd.
Toch iets nieuws in het opiniestuk. Want dat het voorkomen van overlast iemand kan storen is echt helemaal nieuw voor mij. Ik ga er maar eens op puzzelen tijdens een rondje hardlopen in de natuur. Met hond.
Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Ineke van Herwijnen
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Het is ook een illegale belasting vorm, hondenbelasting, waarom is er geen geiten, kippen of goudvis belasting.
Ik betaal voor mijn 2 honden 140 euro bullshit belasting wat lekker in de gemeentezak terecht komt en daarom ruim ik de stront van mijn honden niet op, als ze maar poepen op grond van de gemeente, want daar heb ik toch dik voor betaald.
En we zijn ook al dommer dan katteneigenaren, las ik vorige week….
Tja, als je zo dom bent om de poep van je eigen huisdier op te ruimen waar anderen de shit gewoon laten liggen, beter nog: hun huisdier ongestraft kunnen verwijzen naar de tuin van de buren, dan doe je iets niet goed. Maar ja, als sociale diersoort voel ik me veel meer happy in het gezelschap van andere sociale dieren, waar katten en kattenliefhebbers toch meer de a-sociale aspecten van elkaars persoonlijkheid waarderen;-)
Idd, hondenliefhebbers reageren meestal op de negatieve berichten over hun huisdieren, het zal in onze tevreden aard liggen dat we niet als eerste schoppen of slaan. Ik denk Tom de Kok een veel blijere kijk op het leven zou krijgen als hij een hond zou nemen, dan kan-ie de kunst van het aardig zijn afkijken. Kwestie van een stukje socialiseren, hopelijk werkt dat twee kanten op.
Hoi Margit,
Ik heb zowel honden als katten. Ik wil je even laten weten dat jij je vergist je als je denkt dat katten niet sociaal zijn. Fijne dag verder.
Groet,
Chris
Ja katten die zijn echt wel sociaal ,heel erg zelfs ,we hadden er 3 en allemaal zeer sociaal helaas 1 laten inslapen ,maar oh wat mis ik dat diertje was nog socialer dan sommige mensen ,en dat zegt wel wat,tis hoe je met die beesten omgaat de echte dieren liefhebber zowel kat als honden die weten er alles van.
Wel grappig hoe op een site tegen al het dierenleed en met liefde voor alle dieren er nu zo af wordt gegeven op kattenbezitters… Ongestraft kunnen verwijzen naar de tuin van de buren? Grappig genoeg komt mijn Harry naar binnen rennen om zijn behoefte op de bak te doen, maar kan ik het dier het niet aan doen opgesloten te houden binnenshuis. Sowieso moet je kunnen erkennen dat er een verschil is tussen binnen- en buitenkatten. Dat sommige mensen overlast ondervinden van kattenpoep in hun tuin is zeker vervelend, maar daar kan je actie tegen ondernemen (hetzij wat beperkt). Valt helaas niet geheel tegen te gaan verder. Hoe zouden katteneigenaren dat moeten voorkomen dan? Of zou hiervoor de kattenbelasting betaald moeten worden? Dit komt niet bij de bewoners terecht die overlast ondervinden van poep in hun tuin. Overigens heb ik óók een hond, ben ik niet een hondenmens of een kattenmens. Ik vind het onderscheid maken nogal kortzichtig en niet echt gepast op deze site. Wel helemaal mee eens dat de ‘losloopgebieden’ echt beledigend zijn; het zijn veelal smalle strookjes groen langs drukke wegen, een soort van misselijke grap; een poging tot het laten overrijden van je hond. Zeker bedacht door een kattenmens…. ;)
Ik vind dit verhaal ook zo een flauwe kul om te schrijven dat je een kat niet hele dagen thuis kan laten zitten, en een hond dan, die moet zijn behoefte buiten aan de riem op straat doen of op een aangepast stukje veld of strook maar dan heb je het wel gehad en dan natuurlijk de drollen van je honden opruimen doe je dat niet, dan krijg je een dikke prent van 75,00 euries. Ik had een aantal jaren terug 4 honden en woonde in de stad waar je de honden niet los kon laten lopen (verboden). Ik liep gegeven moment met mijn vier viervoeters in een straat en zag bij een boomperkje een kat zitten kakken hij probeerde zijn of haar ontlasting te begraven wat niet geheel lukte dus met het langs lopen, met mijn viervoeters zag ik die drol van die kat nog liggen. De volgende ochtend liep ik weer door die zelfde straat langs dat zelfde boomperkje toen er mensen uit hun huis kwamen met het verzoek of ik in het vervolg de drollen van mijn honden kon opruimen ik antwoordde …………………………