Onderzoekers die de populatie sneeuwpanters bestuderen in het hoge Himalayagebergte, hebben bij toeval een kat ontdekt die nog niet eerder gezien is in Nepal. Het betreft een majestueuze kleine kat die zich thuis blijkt te voelen op de hoogste bergtop op aarde.
Het kleine dier, ongeveer van dezelfde grootte als een huiskat, werd vastgelegd door verschillende camera’s op vier tot vijf kilometer boven zeeniveau. Tussen 2012 en 2013 werd de kat elf keer ’s nachts gezien, op zoek naar eten.
“De automatische camera’s die eigenlijk bedoeld waren om sneeuwpanters te fotograferen, lieten een hele nieuwe soort kat zien die tot dusver niet bekend was bij natuurbeschermers in Nepal”, zegt Bikram Shresta, coördinator van Snow Leopard Conservancy.
Drie biologen zijn het erover eens dat de kat lijkt op de zeldzame manoel, ook wel pallaskat, een soort die tussen 6 en 12 miljoen jaar oud is. De pallaskat komt voor in Mongolië, Tajikisan, Kyrgystan, Pakistan, Kazachstan en Kashmir. In 2008 werd er een gezien via camera’s in Iran, in 2012 weer een. In het oostelijk deel van de Himalaya werd het dier niet eerder aangetroffen.
“Er is nog geen Nepalese naam voor het dier, omdat het compleet nieuw is in ons land. We kwamen er achter dat het echt een nieuw dier was door het vergelijken van foto’s met vergelijkbare soorten van de pallaskat die gevonden zijn in andere delen van de wereld.”
Alle populaties en subsoorten staan op de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten. Natuurbeschermers zijn verheugd door de vondst en zeggen dat dit bewijs pas het topje van de ijsberg kan zijn.
“Andere gebieden in Nepal hebben ook de mogelijkheid tot huisvesting van de pallaskat”, aldus Shresta. “Dus een onderzoek naar deze soort is nodig.”
Bronnen: The Dodo, Newsmonkey ©PiepVandaag.nl Barbara Schriek
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?