Waarom worden we boos als een babygirafje publiekelijk wordt gedood, maar niet wanneer dieren in de bio-industrie lijden? Waarom betalen we drieduizend euro voor de nieuwe heup van onze hond, maar kopen we in de supermarkt kiloknallers: kipfilet van €2,50? In samenwerking met Trouw organiseert De Balie ‘De Dag van het Dier’: een verkenning van de emoties die dieren oproepen en van de positie van het dier in de Nederlandse samenleving.
Van Marius tot Megastal (middagprogramma)
We brengen onze hond elk jaar naar de dierenarts, maar knippen biggetjes zonder te knorren de staart af omdat ze anders niet in een stal kunnen leven. We doen alles om de dappere jongelingen van een schildpad te beschermen als ze naar de zee kruipen, maar schieten wilde dieren af, zogenaamd om een bepaald evenwicht te bewaren.
Tijdens het middagprogramma ‘Van Marius tot Megastal’ gaan onder anderen Niko Koffeman (Partij voor de Dieren, Eerste Kamer), Maarten Rooijakkers (varkensboer), Franca Jonquiere (dierenarts), Arjan Postma (boswachter) en René ten Bos (filosoof, auteur en organisatiedeskundige) tussen 16:00 en 17:30 uur in op de relatie tussen mens en dier.
Van Jaws tot Junglebook (avondprogramma)
In films worden eigenschappen aan dieren toegekend die ze niet hebben: hertjes huilen om de dood van hun moeder, leeuwen nemen wraak op een kwaadaardige oom en tussen mens en dier ontstaan diepe, emotionele banden. In de hedendaagse maatschappij is de mens steeds verder van het wilde dier af komen te staan. Hoe wij de dieren verbeelden in onze cultuur zegt iets over de tegenstrijdige relatie die de moderne mens heeft met dieren. De ‘disneyficatie’ van dieren in films stimuleert een sentimentele blik op aaibare diersoorten. Zegt de manier waarop dieren in films en documentaires afgebeeld worden eigenlijk niet meer over onszelf dan over de dieren? In het filmprogramma ‘Van Jaws tot Junglebook’ wordt gekeken naar de ingewikkelde relatie tussen mens en dier.
Mediawetenschapper Maarten Reesink (UvA) zal de films op deze avond inleiden, waarbij hij ingaat op de rol en betekenis van dieren in film.
Onder andere de volgende films worden vertoond:
Zoo (Bert Haanstra 1962)
Boer Jansen (Arjan Wilschut 2012)
Biopig (Jorien van Nes 2012)
Facing Animals (Jan van IJken 2012)
Jan van IJken, de regisseur van Facing Animals, is bij de de vertoning aanwezig voor een Q&A na het filmprogramma, wat begint om 21:00 uur.
Voor meer informatie over ‘De Dag van het Dier’ en kaartverkoop, klik hier.
Bekijk hieronder de trailer van ‘Boer Jansen’:
Wil jij kaarten winnen voor het middagprogramma ‘Van Marius tot Megastal’ (16:00-17:30 uur), óf voor het avondprogramma ‘Van Jaws tot Junglebook’ (21:00-22:30 uur)? Mail dan naar info@piepvandaag.nl en laat ons weten welk programma je graag zou willen bezoeken.
Bron: De Balie ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
ik heb wel wat problemen met het herhaaldelijk gebruik van het woordje WE. Met name de veronderstelling dat degenen die boos worden om de moedwillige dood van Marius dezelfden zijn als degenen die kiloknallers kopen enz.
Dit moet je globaal zien Cor, maar je hebt gelijk, de mensen die er vaak boos om zijn, kopen helemaal geen vlees.
En ik heb wel wat problemen met het herhaaldelijk gebruik van het woordje ‘ZE’
Met name als het gaat om het beschermen van in het wild levende dieren.
Als er werk aan de winkel is weten ‘WE’ te vertellen hoe ‘ZE’ dat moet uitvoeren.
Maar als ‘ZE’ vragen om een handje te komen helpen zwijgen ‘WE’ plotseling in alle talen.
Jan weet vast wel wat ik bedoel.