Elk voorjaar, als er weer reekalfjes worden geboren, doden maaimachines in Duitsland zo’n 100.000 van deze jonge dieren. Om te voorkomen dat de reejongen een afschuwelijke dood sterven, worden vanaf deze maand drones ingezet in Beieren. Vanaf grote hoogte worden de kalfjes in de gaten gehouden en wordt de locatie van hun schuilplaats in het hoge gras doorgegeven aan de boeren.

maaidood
Foto: Hamilton Conservation Authority / Foter.com / CC BY-NC-ND

Kalfjes worden bij gevaar door de moeder achtergelaten in het hoge gras. Instinctief blijven zij liggen tot het gevaar geweken is. Helaas valt deze periode precies samen met het maaiseizoen. De boeren zien de kalfjes niet in het hoge gras, zodat vele tienduizenden reekalfjes worden gegrepen door de combiners.

“Dat is traumatisch voor de landbouwers en de bestuurders van de machines. Bovendien wordt het hooi, dat gebruikt wordt als veevoeder, besmeurd met versnipperde hertenresten”, aldus Rolf Stockum, woordvoerder van een proefproject dat deze maand is gestart in Beieren.

Tijdens dit project worden vijf drones ingezet om de kalfjes in het gras op te sporen. Met behulp van digitale- en infraroodstralen kan de lichaamswarmte van de jonge dieren worden gedetecteerd. Zo kan de exacte plaats van het reekalfje worden bepaald. Via radiosignalen worden de landbouwers gewaarschuwd.

“In het verleden voerden landbouwers al visuele inspecties uit en zetten zij getrainde honden en manuele infraroodtoestellen in. Maar gecoördineerde campagnes met drones kunnen veel grotere gebieden uitkammen en meer nauwkeurige gegevens opleveren: zo worden meer herten gered”, aldus Stockum.

Het Duitse Ministerie van Landbouw ondersteunt het project met 2,5 miljoen euro.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven