Elk voorjaar, als er weer reekalfjes worden geboren, doden maaimachines in Duitsland zo’n 100.000 van deze jonge dieren. Om te voorkomen dat de reejongen een afschuwelijke dood sterven, worden vanaf deze maand drones ingezet in Beieren. Vanaf grote hoogte worden de kalfjes in de gaten gehouden en wordt de locatie van hun schuilplaats in het hoge gras doorgegeven aan de boeren.
Kalfjes worden bij gevaar door de moeder achtergelaten in het hoge gras. Instinctief blijven zij liggen tot het gevaar geweken is. Helaas valt deze periode precies samen met het maaiseizoen. De boeren zien de kalfjes niet in het hoge gras, zodat vele tienduizenden reekalfjes worden gegrepen door de combiners.
“Dat is traumatisch voor de landbouwers en de bestuurders van de machines. Bovendien wordt het hooi, dat gebruikt wordt als veevoeder, besmeurd met versnipperde hertenresten”, aldus Rolf Stockum, woordvoerder van een proefproject dat deze maand is gestart in Beieren.
Tijdens dit project worden vijf drones ingezet om de kalfjes in het gras op te sporen. Met behulp van digitale- en infraroodstralen kan de lichaamswarmte van de jonge dieren worden gedetecteerd. Zo kan de exacte plaats van het reekalfje worden bepaald. Via radiosignalen worden de landbouwers gewaarschuwd.
“In het verleden voerden landbouwers al visuele inspecties uit en zetten zij getrainde honden en manuele infraroodtoestellen in. Maar gecoördineerde campagnes met drones kunnen veel grotere gebieden uitkammen en meer nauwkeurige gegevens opleveren: zo worden meer herten gered”, aldus Stockum.
Het Duitse Ministerie van Landbouw ondersteunt het project met 2,5 miljoen euro.
Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Heel goed Lodewijk, maar helaas zie ik nu alweer dat het gras hard groeid en dat de boeren ook snel gaan maaien met het gevolg dat er weer veel weidevogels gedood worden of de kleintjes komen ineens in een open veld, ideaal voor roofdieren, maar laten we vooral de vos de schuld geven, dat is leuker voor de jagers.
Natuurlijk Jan, we moeten het gras zo lang laten staan totdat het aan de onderkant begint te rotten, om het vervolgens aan een hoop op de mestvaalt te kunnen rijden.
Dat we voor de koeien komende winter geen geen wintervoorraad hebben en duur krachtvoer bij moeten kopen zal u natuurlijk een zorg zijn.
En de vossen?
Die prederen helemaal geen weidevogels, die helpen ons alleen maar om op een diervriendelijke en natuurlijke wijze van het ganzenprobleem af te komen. :-))
Ik had gehoopt dat u mij zou komen helpen om ganzenprobleem op een diervriendelijk manier aan te pakken.
Gezien het tijdstip van uw laatste reactie (12:28 uur) hebt u blijkbaar tijd genoeg om uw idealen op een nuttige manier gestalte te geven.
Wij hebben daar helemaal geen drones voor nodig.
Hier maaien we altijd van binnen naar buiten om het wild een kans te geven tijdig te ontsnappen.
We gebruiken wildredders op de maaimachine en de plaatselijke jagers komen voor het maaien met hun honden om de reekalveren op te zoeken en ze daarna in veiligheid te brengen.
Pak trouwen nooit een reekalf met blote handen aan, mensengeur zorgt er voor dat de reegeit de kalveren verstoten.
Weidevogel nesten worden eerst gelokaliseerd om er daarna ruim om heen te maaien.
Jullie zijn erg goed bezig, respect voor deze manier van werken !!
Wat een goed idee, ik wist niet dat er zoveel reekalfjes op deze gruwelijke manier om het leven komen.