Zwaargewonde dieren zijn in strijd met de Europese regelgeving op het gebied van welzijn behandeld. Tot deze conclusie komt dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals na het zien van de beelden van het ongeval op de ring van Kortrijk, België.
Tijdens het ongeval dat vorige week plaatsvond, kantelde een veetransportwagen met aan boord 200 varkens na een scherpe bocht. Tientallen dieren kwamen om het leven. Veel dieren die het ongeval overleefden, raakten gewond.
Slaan
Op de beelden is te zien hoe een varken dat duidelijk gewond is aan haar poten, aan haar oren wordt gesleept. Het dier schreeuwt het uit van de pijn. Ook proberen medewerkers van het slachthuis met een stok om dieren die vastliggen te bewegen om op te staan. Dit is in strijd met de wetgeving het gebied van dierenwelzijn tijdens transport.
Dierenarts
Dieren die gewond zijn of niet pijnloos op eigen kracht kunnen lopen, mogen niet verder worden vervoerd of gedreven. Deze dieren hebben ofwel recht op geneeskundige hulp van een dierenarts, ofwel moeten uit hun lijden worden verlost daar waar zij liggen. De aanwezige dierenarts heeft nagelaten de dieren te helpen, waardoor het lijden van gewonde dieren werd verlengd. Eyes on Animals verbaast zich eveneens over het hardhandige optreden van het personeel van het slachthuis. Ook zij moeten zich immers aan de dierenwelzijnswetten houden, waarin het slaan en mishandelen van gewonde dieren wordt verboden.
Lesley Moffat, directeur Eyes on Animals:
“Wij roepen de Belgische autoriteiten op erop toe te zien dat de Europese regelgeving voor dierenwelzijn tijdens transport wordt nageleefd, ook bij ongelukken. Het is onacceptabel dat het lijden van deze intelligente dieren onnodig is verlengd. Juist deze gewonde dieren hadden uit hun lijden verlost moeten worden, niet gesleept of geslagen. “
Ongevallen met veetransporten komen vaker voor. Vorig jaar verongelukte in Duitsland eveneens een vrachtwagen met varkens. De dienstdoende veearts besloot toen om niet alleen de gewonde, maar alle dieren te euthanaseren. De dieren waren dusdanig getraumatiseerd dat vervolgtransport naar het slachthuis volgens de dierenarts onnodig veel dierenleed zou veroorzaken.
Over Eyes on Animals
Eyes on Animals is een onafhankelijke organisatie die zich sterk maakt voor het welzijn van landbouwdieren. Onze inspecteurs bezoeken boerderijen, veemarkten en slachthuizen en volgen veetransporten. Eyes on Animals wil samen met de landbouwindustrie werken aan het verbeteren van het welzijn van landbouwdieren door het uitvoeren van inspecties en doen van aanbevelingen. Ook geeft de organisatie voorlichting en geeft zij trainingen aan politie en veetransporteurs.
Persbericht Eyes on Animals
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Waarom moet een veetransportwagen eigenlijk verongelukken? Zo’n chauffeur kan dan niet autorijden vind ik. Hij zou driedubbel voorzichtig moeten rijden omdat hij weet wat hij vervoert…Zijn rijbewijs moet hem afgenomen worden, vergelijkbaar met ongelukken door alcoholgebruik en snelheidsovertreders…
Maar ja, dan zijn we er nog niet; met betere chauffeurs komen de dieren evengoed de dierenbeulen van het slachthuis nog tegen…Ga minder vlees eten mensen, de laatste nieuwsberichten over de slechte vleeskwaliteit kunnen jullie hier bij helpen…en dit alles geldt ook voor de kippen…wees dus verstandig en eet minder vlees!
Zijn er geen e-mailadressen beschikbaar van de betrokkenen of betrokken bedrijven? Graag ook plaatsen zodat we ze openbaar kunnen maken e.d.
Met diervriendelijke groeten,
Bob
Wát een stelletje kneuzen!!!!!!!
Dat men nog verbaasd kan wezen dat slachthuisvolk deze varkens mishandelen.
Dit is hun dagelijks werk, voor een beetje geld dieren mishandelen en vermoorden.
Een mens met een beetje mededogen zou dat werk nooit willen doen, deze mensen doen alles voor geld.
Inderdaad Jan, het personeel van slachthuizen geeft niks om het welzijn van dieren. Als je daar gaat werken heb je geen gevoel.
Het klopt natuurlijk niet adt je zegt; deze dieren hadden uit hun leiden verlost moeten worden en niet geduwd en geslagen. Dit ‘slaan dat je ziet op het filmpje is in sommige gevallen inderdaad teveel.
Dit is volgens mij ook de wijze waarop boeren hun vee een soort ‘schouderklopje’ geven. Zoal sik mijn hond een schouderklopje geef, voor een dier is dat anders dan voor een mens. De parkens die je op het filmpje ziet lopen hoeven niet uit hun leiden verlost te worden. Lopen mank.
Het prikken met die stok lijkt mij inderdaad niet nodig. Misschien staat hier niet alles op beeld.
Maar laten we ons vooral meer bezig houden met de vraag of het uberhaubt wel diervriendelijk is dat zoveel varkens op elkaar op transport gaan om geslacht te worden. Vlees moet allemaal biologisch worden en duurder zodt mensen het minder gaan eten. We eten veel en veel te veel vlees.