Het aantal dode olifanten in Tanzania is flink gestegen nadat het stropersbeleid is veranderd. De overheid deed per 1 november afstand van het shoot-to-kill poachers beleid. Zestig olifanten zouden in november en december afgeslacht zijn. In oktober waren dit er slechts twee. Dit zegt minister Lazaro Nyalandu.
Een maand lang traden militairen, politie en boswachters op tegen stropers. Kamerleden ontdekten al snel dat er sprake was van corruptie, willekeurige moord, verkrachting, marteling en afpersing van onschuldige mensen.
“De antistroperij operatie had goede bedoelingen, maar de moorden en verkrachtingen zijn onaanvaardbaar”, verklaarde minister-president Mizengo Pinda aan Reuters.
Dertien burgers zouden slachtoffer zijn geworden van verkrachting zijn en meer dan 1.000 mensen zouden zijn gearresteerd. Vier ministers zijn afgetreden naar aanleiding van intern onderzoek naar het beleid.
Er is veel vraag naar slagtanden van olifanten vanuit vooral Aziatische landen, met een hoofdrol voor China. Het ivoor wordt gebruikt om bijvoorbeeld sieraden van te maken. Meer dan 1.000 slagtanden van olifanten werden in augustus 2011 in beslag genomen. Deze waren bestemd voor Maleisië. Uit onderzoek van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) bleek dat 22.000 olifanten werden gedood in 2012. Afrika zal volgens dit onderzoek een vijfde van de olifanten verliezen in de aankomende tien jaar wanneer de stroperij niet indamt. In het begin van de 20e eeuw waren er ongeveer 10 miljoen Afrikaanse olifanten. Dit aantal is gedaald tot 500.000 door stroperij.
In 2009 leefden 70- tot 80 duizend olifanten in Tanzania. Dit is bijna een zesde van alle Afrikaanse olifanten. In Selous Game Reserve, een wildpark, is de olifantenpopulatie inmiddels gedaald van 55.000 tot 13.000.
Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?