De laatste bossen met loofbomen in het oosten van Rusland worden verwoest door Russische illegale kappers en Chinese houtzagerijen. Dat is de conclusie na drie jaar onderzoek van de internationale milieuwaakhond Environmental Investigation Agency (EIA). Zo’n 80% van het hout uit dit gebied blijkt illegaal gekapt te zijn.

witgewassen
Photo credit: mooste / Foter.com / CC BY-NC-ND

Oost-Rusland is de enige regio waar nog loofoerwouden te vinden zijn. Maar deze bossen worden steeds schaarser, want illegale kappers hakken de bomen om, verkopen ze met behulp van corrupte Russische ambtenaren aan Chinese houtzagerijen, die ze vervolgens aan ’s werelds grootste eiken parketvloerenverkoper in Amerika leveren: Lumber Liquidators Holdings Inc. Na een inval in het bedrijf zegt de firma aan een strikt leveranciersbeleid te voldoen.

“Als leveranciers niet voldoen aan de gestelde eisen stoppen we met de samenwerking. Wij zijn voorstander van de bescherming van natuur en milieu.”

Het hout wordt doorverkocht met behulp van vervalste vergunningen. De Chinezen zagerijen kopen Russische ambtenaren om, zodat deze de andere kant op kijken. Dat bleek uit Russische, Chinese en Amerikaanse handelsrapporten. De onderzoekers hadden zich voorgedaan als potentiële kopers, waarmee zij uiteindelijk een heel crimineel netwerk konden onthullen.

‘Zo legden we al snel een crimineel netwerk bloot dat zich bezighoudt met de illegale bomenkap en het ‘wiswassen’ van het illegale hout’, aldus Alexander von Bismarck van EIA.

De gevolgen van deze illegale houtkap zijn zeer ernstig voor de flora en fauna. De habitat van 450 Siberische tijgers wordt bedreigd, evenals het voortbestaan van vele andere planten en diersoorten. Ook de leefbaarheid van 100.000 etnische groepen staat op het spel.

Westerse consumenten van houten vloeren zijn zo onbedoeld betrokken bij de vernietiging van de oerwouden,terwijl hetzelfde hout ook legaal en duurzaam verkrijgbaar is. De wetgeving in Europa en Amerika verplicht bedrijven hun leveranciers goed te controleren. Het EIA dringt nu aan op strengere controles en een nauwe samenwerking met de Chinese overheid om illegale handel te verminderen.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk