Vandaag beginnen we de dag met interviews op straat. Ik ben ontzettend benieuwd hoe mensen reageren als je ze vraagt naar het feit dat er een wet is aangenomen om legaal op grote schaal straathonden te doden. De mensen die we op straat aanspreken vinden het vooral vreselijk. Vier vrouwen die straathonden aan het voeren zijn, worden uitgesproken emotioneel. 

Straathond

De media laat alleen de boodschap van de overheid zien, dat is de strekking. Ik heb er persoonlijk een hekel aan om de media te generaliseren maar ik begin nu wel zo langzamerhand te geloven dat er weinig tot geen nuance te horen is tot grote frustratie van mensen (zoals velen die we spreken op straat) die tegen de wet zijn.

Daarmee heeft de media een belangrijke rol gespeeld in de hetze die in dit land tegen de zwerfhonden is ontstaan. De kloof tussen mensen die de honden willen beschermen en de mensen die ze liever dood zien is hierdoor ook alleen maar groter geworden.

Tijd om daar over na te denken is er nu niet, want het volgende staat alweer op het programma, een bezoek aan opvang Pallady, die door Vier Voeters gefinancierd wordt. Vandaag is het open dag en kunnen Roemenen een hond adopteren. Iedere hond die geadopteerd wordt creëert ruimte voor een nieuwe hond die door Vier Voeters uit een dodingsstation wordt gehaald. De opvang is niet zo mooi als die van Save the Dogs maar de dieren hebben het goed. De mensen zijn ook hier weer zo ongelofelijk aardig en zo gemotiveerd om de honden een beter leven te geven. Zo’n 700 honden worden er opgevangen in Pallady.

De directeur van Vier Voeters Nederland, Helma van de Vondevoort is er ook. Ze vertelt dat ze veel vragen krijgt vanuit Nederland. Mensen zijn bezorgd en vragen hoe ze kunnen helpen. Ze is daarom afgereisd naar Roemenië om met haar collega’s hier te overleggen en wij ontmoeten haar bij de opvang. Helma vertelt dat haar collega’s het zwaar hebben.

Directeuren Vier Voeters Nederland en Roemenië - Helma van de Vondervoort en Anka Tomescu, Pallady
Directeuren Vier Voeters Nederland en Roemenië – Helma van de Vondervoort en Anca Tomescu met Grivita 

Ze werken al 15 jaar bij Vier Voeters. De nieuwe wetgeving heeft de grondvesten onder hun werk weggevaagd. Ik begrijp wat ze bedoelt. Ik heb op straat ook de honden gezien met de tag van Vier Voeters in het oor. Het maakt nu niet meer uit. Gesteriliseerd of niet… Vangen en doden is het doel, want zo weten we inmiddels, dat hele adoptieprogramma vanuit de overheid is één grote farce.

Open dag Pallady
Open dag Pallady
Pallady
Pallady
Karen Soeters bij Pallady
Karen bij de honden, Pallady

Ook zijn er meerdere honden die zich met behulp van een karretje voortbewegen. Ze zijn neergeschoten of aangereden, waardoor ze aan de achterpoten verlamd zijn geraakt, zo blijkt.

Hond met karretje als loophulp
Hond met karretje als loophulp, deze is ooit neergeschoten
Verlamde honden
Verlamde honden

Een hond die nationale bekendheid  kreeg is Grivita. Een vriendelijk dier dat van buurtbewoners eten kreeg. Op een dag belde een dame uit de buurt Vier Voeters. De hond was ernstig mishandeld. Haar bek was letterlijk weggeslagen door een man, die overigens later verklaarde dit voor zijn plezier te doen. Grivita is liefdevol opgevangen en verzorgd door de dierenartsen en medewerkers van Vier Voeters en maakt het naar omstandigheden goed.

Grivita en directeur Vier Voeters Roemenië Anka Tomescu
Grivita en directeur Vier Voeters Roemenië Anca Tomescu

Ik ontmoet Anca Tomescu, directeur van Vier Voeters Roemenie en tevens dierenarts. Zij is één van de mensen die Grivita heeft gered. Volgende week moet ze weer geopereerd worden. Omdat deze hond overal op televisie is geweest komt er aardig wat pers af op deze open dag. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar Anca waakt ondertussen als een wolvin over haar jong als het om Grivita gaat. Ze vertelt dat ze wel duizend mails hebben gekregen van over de hele wereld van mensen die haar willen adopteren. Prachtig natuurlijk, maar Anca heeft besloten haar zelf te houden. Grivita heeft voor de rest van haar leven medische zorg nodig en daarbij vertrouwt het dier haar. Ook Anka is alles wat er nu met de honden gebeurt, niet in de koude kleren gaan zitten:

“Hoe moet ik nu aan mijn dochtertje uitleggen dat er mensen zijn die dit soort dingen met honden doen..?”

Wat me nog het meest schokt is dat de identiteit van de man die dit op zijn geweten heeft algemeen bekend is, maar dat maakt niets uit, hij zal toch niet gestraft worden.

Gelukkig zijn er ook mooie momenten vandaag en spreken we ook hele blije Roemenen die net een hond hebben geadopteerd zoals dit jongetje en deze dame.

Jongen met hond
Jongen met net geadopteerde hond

Dame met hond

We nemen afscheid en ook met dit bezoek is mijn bewondering voor de mensen die in dit land tegen de stroom oproeien alleen maar toegenomen.

Op weg naar het vliegveld denk ik aan het item van RTL-Nieuws. Ik heb een bezoek gebracht aan een particuliere opvang met 300 honden, een particuliere opvang met 700 honden, een killing shelter met 300 honden en een geheime opvang met 170 honden. Ik heb heel veel honden aangehaald op straat zowel in de stad als op het platteland. De honden waren of heel vriendelijk of bang, draaiden zich om en liepen van je weg. Geen agressie, geen valsheid!

De vele honden die ik heb gezien op straat waren ook niet mager. Inmiddels weet ik waarom, want ik heb legio Roemenen gezien die de honden aanhaalden en te eten gaven. Van studenten tot een oude Roma-dame tot werkmensen van een spoorweg, die zelfs geïmproviseerde hokken voor de honden hadden gemaakt (mochten we helaas niet fotograferen).

Ik kan na mijn reis maar een ding concluderen. De overheid van Roemenië WIL het zwerfdierenprobleem helemaal NIET oplossen. Er valt blijkbaar veel te veel geld te verdienen aan het doden van honden en je moet toch niet je eigen broodwinning om zeep helpen. En de media, die brengen het verhaal van de overheid.

Ondertussen bereiken me de onvoorstelbare berichten dat de nieuwe wet die in Roemenië is aangenomen een voorbeeldfunctie heeft voor andere landen, zoals Bosnië.

Het is echt tijd voor een tegengeluid!

Een korte documentaire over de situatie in Roemenië zal binnenkort verschijnen hier op PiepVandaag.nl.

Foto’s Thomas Schlijper

Lees hier verder:

Dag 1

Dag 2, eerste deel

Dag 2, tweede deel

Dag 3