Wat een slimme beestjes, die vleermuizen. Behalve hun vermogen om geluid te weerkaatsen en daardoor afstanden in te schatten, is gebleken dat vleermuizen gebruikmaken van hulpstukken om zo beter geluiden op te vangen.
In Zuid- en Centraal Afrika werden de diertjes in groepjes van vijf of zes aangetroffen aan de binnenkant van bijvoorbeeld de Heliconia plant, waarvan het blad ongeveer een dag opgekruld blijft voordat hij open gaat en de vleermuizen moeten verhuizen. Door dit opgerolde blad dat als een trechter fungeert, kunnen de vleermuizen geluiden nog beter opvangen.
Onderzoek aan de Universiteit van Costa Rica heeft aangetoond dat de Driekleurhechtschijfvleermuis zich aan de binnenkant van een groot rond plantenblad plakt, waardoor het geluid tot wel 10 decibel versterkt wordt. Het werkt ongeveer hetzelfde als een trommelvlies in een oor, waarbij trillingen omgezet worden in een versterkt geluid.
Uit het onderzoek is gebleken dat de vleermuizen aan de binnenkant van het blad geen verschil merken tussen een roep van hun bekenden of van vreemden. Volgens biologen Gloriana Chaverri en Erin Gillam zijn de vleermuizen nog wel steeds in staat hun eigen groep terug te vinden. De onderzoekers hopen nu met verschillende lengtes, diktes en karakteristieken van de plant te onderzoeken wat dit voor invloed heeft op de ‘inkomende oproepen’ voor de vleermuizen in de plantenbladeren. Ook willen zij onderzoeken of de Driekleurhechtschijfvleermuis zich door deze factoren laat beïnvloeden bij het kiezen van een slaapplek.
Bron: Daily Mail ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?