In 1988, deze maand 25 jaar geleden werd door de toenmalige minister van Landbouw en Visserij Braks en Prins Bernhard de eerste drie paar bevers uitgezet in de Biesbosch, een groot moerasgebied in het zuidwesten van Nederland. Als je nu door het Nationaal Park de Biesbosch banjert kun je overal de sporen vinden van de nazaten van deze eerste drie paartjes.
Staatsbosbeheer en het Wereld Natuur Fonds (WNF) bevers uitgezet in de Biesbosch, als proef. Deze proef is uiteindelijk goed geslaagd. Binnen enige jaren werden 42 dieren uitgezet. De populatie is nu uitgegroeid tot ongeveer 200 exemplaren.
Variatie in het landschap
Bevers zijn belangrijk voor variatie in het landschap. Door de bouw van dammen en het knagen aan bomen veranderen de dieren continue het landschap. Door deze afwisseling krijgen ook andere dieren en planten weer een kans zich te vestigen in het gebied.
Inmiddels leven bevers op veel plaatsen in Nederland.
Bron: WNF.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Mishandeling van dieren is natuurlijk uit den boze. We moeten als mensen zoveel mogelijk voorkomen dat we nodeloos het welzijn van dieren geweld aan doen. Maar slaan we niet een beetje door?
Enkele decennia Fabeltjeskrant hebben m.i. een wel erg weke generatie voortgebracht. “Want dieren zijn precies als mensen, met de zelfde mensenwensen”. Dat is natuurlijk een fabel. In de vrije natuur kun je zien hoe hard het leven in werkelijkheid is. Daar past geen sentimentele verweking bij.
De werkelijkheid is: “Eten of gegeten worden”. Maar nogmaals: altijd met respect voor dier en mens.