In het Verenigd Koninkrijk is een genetisch gemanipuleerd kalfje geboren dat minder boeren en scheten laat. Een ultieme minachting van dieren om de veestapel ouderwets groot te kunnen houden en toch minder broeikasgassen uit te stoten. Niet de veehouderij hervormt zich, maar dieren worden genetisch gedwongen zich aan te passen.
Varkens met extra tepels, kuikens die in recordtempo slachtrijp worden, en koeien die steeds meer melk moeten produceren – dieren worden steeds verder doorgefokt om te blijven voldoen aan de eisen van een meedogenloos productieproces. Een proces dat niet alleen volledig voorbijgaat aan het welzijn van dieren, maar ook aantoonbare schade veroorzaakt aan het milieu. Toch blijft men dit systeem verdedigen alsof dit de enige manier is. In het Verenigd Koninkrijk is nu zelfs het eerste genetisch gemodificeerde kalf via IVF geboren, kalfje Hilde.
Genetisch gemanipuleerd kalfje Hilde
De biologische ouders van kalfje Hilde zijn onderdeel van een kudde koeien die zo gefokt is dat deze dieren minder methaangassen uitstoten. Heel plat gezegd: ze laten minder boeren en scheten. Omdat haar biologische moeder maar één kalf per jaar kan baren, is er een draagmoeder gebruikt. Zo kan het proces van hoog methaan uitstotende koeien vervangen door kalveren zoals Hilde, veel sneller gaan.
Risico’s gemanipuleerde genen
De dierenartsen en onderzoekers betrokken bij dit onderzoek zijn euforisch. De uitstoot van de schadelijke methaangassen zou op deze manier moeten verminderen. Een doorbraak voor de zuivelindustrie, die dit onderzoek gefinancierd heeft. Echter, de risico’s worden niet benoemd door de betrokkenen. Bij genetische manipulatie krijgt de koe andere eigenschappen in plaats van de aangeboren eigenschappen. Over effecten hiervan op de lange termijn is weinig tot niks bekend. Daarnaast wordt de natuurlijke diversiteit van de koeien steeds kleiner, omdat er steeds met koeien van dezelfde kudde wordt gefokt. Dit veroorzaakt een zeer gebrekkige genetische diversiteit tussen de individuen. In het geval van de uitbraak van een ziekte zijn er geen individuen aanwezig die genetisch resistent zijn tegen de ziekte, want alle individuen zijn gelijk genetisch gemanipuleerd. Er hoeft dus maar één ziekte uit te breken en de gehele populatie loopt risico.
.
Genetische modificatie ethisch vraagstuk
In de zuivelindustrie worden koeien ingezet als melkfabrieken. Gaf een koe in de jaren 50 ongeveer 4.000 liter melk per jaar, door jarenlange genetische selectie op melkgift is dat opgelopen tot gemiddeld 9.000 liter melk. Dit onderzoek gaat echter nóg een stap verder. De koe is nu compleet gereduceerd tot een product, beoordeeld op één criterium: hoe goed ze alle doelen dient van de mens – meer melk, minder uitstoot. Ze ondervindt niet de behandeling die een levend wezen met een eigen intrinsieke waarde verdient. Een niet onbelangrijk detail: ook dierenartsen betrokken bij dit onderzoek kijken de andere kant op.
.
Minder dieren
De mens blijft gevangen in een systeem gedreven door winst, waarbij het welzijn van dieren geen serieuze rol speelt. Onderzoeken zoals dat in het Verenigd Koninkrijk schuiven noodzakelijke structurele veranderingen opnieuw vooruit. In plaats van het systeem aan te passen aan de realiteit, worden dieren steeds verder gemodificeerd om te voldoen aan onze eisen en problemen – zonder enige aandacht voor hun intrinsieke waarde.
De werkelijke oplossing om methaanuitstoot te verminderen is zo simpel: minder dieren fokken. Maar in plaats van het aanpakken van de kern van het probleem – de enorme aantallen productiedieren – kiest men ervoor nóg verder te gaan met genetische modificatie. Kalfje Hilde is niets meer dan de nieuwste poging om een ziek systeem voort te zetten, ten koste van dieren en onze planeet. De zoveelste natte scheet van de zuivelindustrie.
Bronnen:
- Independent
- Joop BNNVARA
- Wetenschap InfoNu
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Koeien geslagen met stokken en kettingen op Britse veehouderij
©AnimalsToday.bl Mariska van Geelen