Een stier die afgelopen week deel uitmaakte van de Driekoningenviering in Granada (Spanje), kreeg van een van de leden van de stoet een kniestoot tegen de kop. De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA zoekt verhaal bij de lokale autoriteiten.
Op 3 januari stonden de straten van Granada in het teken van een geliefd kinderfeest: de voorbode van de Driekoningenoptocht. De zogeheten cabalgata del Heraldo Real de Granada werd voor sommige toeschouwers verstoord doordat zij getuige waren van een geval van dierenmishandeling. Een stier werd slachtoffer van een harde kniestoot tegen de neus. Het dier dat met allerlei verfraaiingen was opgetogen, werd onderworpen aan deze agressie, omdat het twee schijnbewegingen naar voren zou hebben gemaakt. Het incident is door toeschouwers op beeld vastgelegd en op social media gepubliceerd. De beelden gaan viraal in Spanje.
Kniestoot is dierenmishandeling
Het evenement dat de opening van een mooi kinderfeest had moeten zijn, werd door het voorval onderworpen aan een golf van kritiek. PACMA eist een verklaring van de lokale autoriteiten van Granada voor deze vorm van dierenmishandeling, evenals een permanente stop op het gebruik van dieren bij feestlijke activiteiten. PACMA:
“We hebben de gemeenteraad van Granada gevraagd om actie te ondernemen tegen de verantwoordelijke instantie en te stoppen met het inhuren van dierenuitbuiters.”
Es una auténtica lástima que todos años contraten incompetentes que arruinen las cabalgatas de Reyes explotando a los animales y, encima, como pasó ayer en Granada, agrediéndoles físicamente delante de todos los niños.
Si este rodillazo en la cara se lo da delante de cientos de… pic.twitter.com/WXlTVJt10j
— PACMA (@PartidoPACMA) January 5, 2025
Dierenuitbuiting
Nog steeds is het toegestaan om dieren in te zetten bij traditionele vieringen. Ondanks de nieuwe Spaanse nationale dierenwet en de vele maatregelen die zijn getroffen omtrent dierenwelzijn, is er toch nog een hele lijst met uitzonderingen. Deze maken het mogelijk om bepaalde vormen van dierenmishandeling voort te zetten, zoals bij het gebruik van dieren in openbare evenementen met blootstelling aan lawaai, drukte, extreme stress en fysieke mishandeling. Volgens PACMA weerspiegelt het incident de gevolgen van een entertainmentmodel dat dierenwelzijn negeert en hun uitbuiting in stand houdt. Daarom bekijkt PACMA de mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen. PACMA:
“Als deze knie in het gezicht wordt gegeven in het bijzijn van honderden mensen, wat zullen ze het dier dan wel niet aandoen in de afwezigheid van toeschouwers? De Driekoningenoptochten moeten plaatsvinden ZONDER DE AANWEZIGHEID VAN DIEREN, niet alleen vanwege de blootstelling aan dit soort agressie, maar ook vanwege de psychische schade die deze kan veroorzaken. Hoeveel knietjes moeten er nog worden gegeven voordat overheidsdiensten tot inkeer komen?”
Ook de Spaanse dierenwelzijnsorganisatie AnimaNaturalis zegt jurisiche maatregelen te willen treffen. AnimaNaturalis:
“Stop met het gebruiken en uitbuiten van dieren op onze feesten!”
Reacties politieke partijen: dierenmishandeling
Verschillende politieke partijen hebben met aversie gereageerd op de videobeelden van de optocht. De politieke partij Podemos heeft zowel de gemeenteraad als de broederschap opgeroepen om streng op te treden en heeft erop gewezen dat er tijdens de optocht ook dierenleed bij paarden en ezels is waargenomen. Podemos:
“De deelnemende paarden en ezels vertoonden duidelijke tekenen van uitputting, stress en uitdroging, ze waren overbelast.”
Ook de Spaanse socialistische partij van de arbeid PSOE veroordeelt de gebeurtenissen. Toen de PSOE in de lokale regering zat, hadden zij het inzetten van dieren in ceremoniële optochten juist verboden, maar de huidige gemeenteraad staat het weer toe. PSOE:
“We betreuren deze beelden ten zeerste.”
Kinderen ook slachtoffer
PACMA benadrukt dat niet alleen dieren, maar ook kinderen tijdens deze vieringen worden blootgesteld aan dierenmishandeling. De Driekoningenviering is in zekere zin te vergelijken met ons Nederlandse Sinterklaasfeest. Er zijn optochten, er wordt gestrooid met snoep en kinderen krijgen cadeautjes. Stralend wachtten de kinderen in Granada vorige week op het bezoek van de voorbode, Heraldo, met een feestelijke optocht vol pracht en praal, voorafgaande aan de komst van de drie koningen. Maar de pret werd al snel bedorven, doordat de vrolijke toon omsloeg in een moment van afschuw, toen de stier werd mishandeld. Het toeschouwen van dierenmishandeling kan lijden tot psychische schade. PACMA:
“Het is een regelrechte schande dat ze elk jaar weer incompetente figuren inhuren die de Driekoningenoptocht verpesten door de dieren uit te buiten en, zoals in Granada gebeurde, de dieren fysiek aan te vallen voor de ogen van alle kinderen. Dit moment is een kans voor de gemeenteraad van Granada om te laten zien dat het dierenwelzijn en het respect voor kinderen prioriteiten zijn.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools