De stad Berkeley, in de Amerikaanse staat Californië, heeft deze week geschiedenis geschreven door als eerste stad in het land een verbod op intensieve veehouderij, ook wel bekend als CAFO’s (Concentrated Animal Feeding Operations), aan te nemen.
Het besluit volgde op een burgerinitiatief dat eerder dit jaar werd ingediend door burgers van Berkeley, gesteund door dierenrechtenorganisaties Direct Action Everywhere en Compassionate Bay. Met een ruime meerderheid van meer dan 60 procent stemden de inwoners vóór het verbod, waarmee ze een krachtig signaal afgeven tegen de inhumane en vervuilende praktijken van deze industrie.
CAFO’s in de Verenigde Staten
In de Verenigde Staten is meer dan 99 procent van alle dierlijke producten afkomstig uit CAFO’s. Deze intensieve veebedrijven zijn berucht om hun focus op efficiëntie: dieren worden op minimale ruimte gehouden en gevoerd met het doel om zo snel mogelijk te groeien en geslacht te worden. Dit systeem leidt tot aanzienlijke problemen, waaronder ernstige aantasting van het milieu, gezondheidsklachten bij omwonenden en grote zorgen over dierenwelzijn. Dieren in CAFO’s brengen vaak hun hele leven door zonder toegang tot buitenlucht en zitten opgesloten in krappe kooien. Sommige CAFO’s houden meer dan een miljoen dieren, wat resulteert in enorme hoeveelheden mest en afval die waterbronnen kunnen vervuilen en ziektes verspreiden.
Daarnaast is het bekend dat omwonenden van CAFO’s vaak gezondheidsproblemen ondervinden door de vervuilde lucht die zij inademen. Ondanks deze problemen blijft het bewustzijn over de gevolgen van CAFO’s onder veel Amerikanen beperkt. Veel consumenten hebben nog altijd het romantische beeld van dieren die vrij rondlopen op boerderijen.
Berkeley neemt het voortouw
In Berkeley lijkt dit bewustzijn echter wel aanwezig te zijn. Eerder dit jaar dienden burgers een initiatief in om CAFO’s volledig te verbieden binnen de stadsgrenzen. Een ruime meerderheid van de inwoners stemde voor dit verbod, waarmee de stad nu officieel een pionier is op dit gebied.
Almira Tanner, een inwoner van Berkeley en hoofdorganisator van Direct Action Everywhere, zei in een verklaring:
“Inwoners van Berkeley hebben zojuist een historisch standpunt ingenomen voor dieren en de planeet die we allemaal delen. De extreme hitte, orkanen en overstromingen die we nu zien zullen alleen maar erger worden als we niet snel actie ondernemen om de grootste veroorzakers van klimaatverandering, waaronder de veeteelt, een halt toe te roepen.”
Hoewel er op dit moment geen CAFO’s gevestigd zijn in Berkeley, is het besluit meer dan symbolisch. Het voorkomt dat dergelijke intensieve veebedrijven zich in de toekomst in de stad kunnen vestigen. Voorlopig blijven de praktische gevolgen van het verbod beperkt. Consumenten in Berkeley kunnen nog steeds dierlijke producten kopen die afkomstig zijn uit CAFO’s, aangezien het verbod zich uitsluitend richt op het vestigen van zulke bedrijven binnen de stad. Toch heeft dit besluit een belangrijke signaalfunctie. Het benadrukt dat er in toenemende mate steun is voor strengere regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en milieubescherming.
Precedent
Met dit referendum heeft Berkeley niet alleen een lokaal precedent geschapen, maar ook de deur geopend voor een bredere discussie over de toekomst van veehouderij in de Verenigde Staten. Andere steden zouden in de voetsporen van Berkeley kunnen treden en vergelijkbare maatregelen overwegen. Er is enige reden om te denken dat deze belangrijke stap in Berkeley een breder effect kan hebben. Berkeley was in 2017 een van de eerste Amerikaanse steden die de verkoop van nieuw bont verbood; nu is het een beleid in heel Californië. Berkeley was ook een van de eerste steden die een belasting op frisdrank en een verbod op gasfornuizen instelden, die beide op nationaal niveau tot controversiële debatten leidden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius