Het aantal blauwtongbesmettingen in 2024 is sinds vorige week meer dan 10.000, maar er lijkt een daling aan te komen. Nu de temperaturen omlaag gaan zou de activiteit van knutten moeten afnemen. Deze kleine mugjes verspreiden het blauwtongvirus van dier naar dier. Afgelopen week was al een afvlakking zichtbaar, maar er is ook een nieuwe variant waargenomen.
Blauwtong is de vrees van iedere schapenhouder, maar het virus is niet kieskeurig. Ook koeien, geiten en alpaca’s kunnen blauwtong krijgen, al zijn zij minder gevoelig voor de ziekte dan schapen. Hoewel er gevaccineerd is ging het aantal besmettingen in 2024 afgelopen week net over de grens van 10.000. De wekelijkse toename lijkt wel wat af te vlakken, maar in het midden van het land is wel een nieuw serotype waargenomen (BTV-12). De gangbare variant is BTV-3.
Blauwtongbesmettingen over 10.000
Dieren die erg ziek zijn krijgen een blauwe tong, hebben hoge koorts en kwijlen veel. Hun tong lippen en kop kunnen gezwollen zijn en bij de hoeven ontstaan ontstekingen. De eetlust verdwijn en zieke dieren zullen veel liggen. Door blauwtong kunnen ze kreupel raken en bij het staan kan een bolle rug op pijn duiden in de poten (bron NVWA). De gevolgen van een blauwtongbesmetting zijn vooral bij schapen vaak dodelijk.
.
Afvlakking?
Runderen zullen minder ziek worden na een besmetting, maar het virus blijft langer in hun bloedbaan dan bij schapen. Dus ook na een besmetting bij een koe kan een knut het blauwtongvirus met een steek verder verspreiden. De activiteit van knutten neemt af bij lagere temperaturen en dat leek vorige week voor het eerst zichtbaar. Er kwamen 143 nieuwe besmettingen bij, tegen gemiddeld 200 de weken ervoor. Knutten houden niet van nachtvorst en lage dagtemperaturen, dus het is afwachten of de afvlakking van vorige week doorzet. Iedere donderdag publiceert de NVWA de nieuwe week- en totaalcijfers.
.
BTV-12
De nieuwe variant BTV-12 is in 9 gevallen aangetoond, wat nog niets lijkt tegenover de 9.996 besmettingen met BTV-3 (waarvan 7886 gevallen met een PCR-test zijn bewezen). Het is daarom extra hard duimen dat de knutten het komende tijd voor gezien houden. Want hoe groter de verandering is bij het virus, des te kleiner de kans dat bestaande vaccins er nog iets tegen kunnen doen.
Bronnen:
- Nieuwe Oogst
- NVWA [1, 2, 3]
- WUR
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl BVR