De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legde vorig jaar geen boete op in 30 procent van de gevallen waarbij hoogzwangere koeien op transport zijn aangetroffen. Wakker Dier concludeert dat de NVWA hiermee afwijkt van haar eigen interventiebeleid en vraagt om opheldering in een brandbrief. Het vervoeren van hoogdrachtige dieren is verboden.
In 2023 trof de NVWA hoogzwangere koeien aan bij 50 van de 79 vervoersinspecties op hoogdrachtige dieren, zo blijkt uit hun eigen inspectieresultaten. De toezichthouder deelde 16 mondelinge mededelingen en officiële waarschuwingen uit, in strijd met het eigen interventiebeleid. De NVWA week naar eigen zeggen af van de voorgeschreven handhaving op basis van de ‘ernst van de situatie’. Voor de overige gevallen is niet duidelijk of en hoe de NVWA heeft gehandhaafd, aldus Wakker Dier.
.
Karen’s blog: NVWA vertraagt aanpak slacht hoogdrachtige dieren
Transport hoogzwangere koeien ernstig dierenleed
De Europese Transportverordening verbiedt het vervoer van dieren in de laatste weken van de zwangerschap. Het vervoeren van deze ‘hoogdrachtige’ dieren is volgens het interventiebeleid van de NVWA een zware overtreding, op straffe van een bestuurlijke boete. Of die boete ook daadwerkelijk wordt opgelegd, besluit de NVWA-inspecteur. Leonie Vestering van Wakker Dier begrijpt niet waarom zo veel overtreders de dans ontspringen:
“Het vervoeren van hoogzwangere koeien is verboden en met goede reden. Het is ons een raadsel waarom de overheid hier niet tegen optreedt.”
Deze klacht leeft al jaren. In 2017 luidde de conclusie van House of Animals-oprichter Karen Soeters dat er nauwelijks controle plaatsvond op hoogzwangere koeien in het slachthuis. Ondanks mooie woorden is er sindsdien is er wel iets veranderd, maar gezien de resultaten zet dat geen zoden aan de dijk.
Zware overtreding
Voor een koe is transport vlak voor en na de bevalling erg zwaar. De NVWA noemt het vervoeren van hoogdrachtige koeien een zware overtreding waarbij:
“…het welzijn van dieren ernstig kan worden geschaad.”
In veel gevallen gaat het om transport naar het slachthuis, met aanvullend dierenleed als gevolg. Als een zwangere koe wordt geslacht, stikt haar kalf in de baarmoeder of daarbuiten. Uit onderzoek blijkt dat een runderfoetus al na zes maanden (op twee derde van de zwangerschap) reageert op pijnprikkels en dus lijden kan ervaren.
.
‘Praktische onuitvoerbaarheid’
In 2022 besloot de NVWA nog om dit dierenleed zwaarder te bestraffen. Het vervoer van hoogzwangere dieren zou worden aangemerkt als een overtreding van artikel 2.1 lid 1 Wet dieren (dierenmishandeling). Overtreding zou worden afgedaan onder het strafrecht. Dit gaf de NVWA meer mogelijkheden om op te treden. Maar in juli van dit jaar draaide de toezichthouder deze beslissing terug, wegens ‘praktische onuitvoerbaarheid’. Wakker Dier eist daarom in een brandbrief (pdf) aan Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) dat de NVWA zich houdt aan haar eigen interventiebeleid en handhavend optreedt tegen transport van hoogdrachtige koeien. Daarnaast roept de dierenwelzijnsorganisatie de bewindsvrouw op om een wetsvoorstel door te zetten, zodat vervoer naar het slachthuis al in eerder de zwangerschap verboden is.
Bron:
- Persbericht Wakker Dier
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl