De Duitse Animal Welfare Foundation (AWF) en de Zwitserse Tierschutzbund Zürich (TSB) onthullen in een nieuwe reportage schokkend dierenleed in de Argentijnse paardenvleessector. Het videomateriaal is verzameld tussen 2022 en 2024 en toont systematische mishandeling en ondermaatse omstandigheden in Argentijnse slachthuizen. Ook de vrachtwagens waarmee de paarden op transport naar de slachthuizen gaan, zijn allesbehalve geschikt voor de paarden.

dood paard in slachthuis Argentinië
Schokkend dierenleed in Argentijnse paardenvleessector | Foto: screenshot video Animal Welfare Foundation / Tierschutzbund Zürich/YouTube

De EU consumeert jaarlijks tonnen aan paardenvlees. Een groot gedeelte van dit vlees is afkomstig uit Zuid-Amerika. Argentinië is de grootste exporteur van paardenvlees naar de Europese Unie (8.500 ton in 2023), gevolgd door Uruguay (4.700 ton), Australië (460 ton) en Canada (240 ton). In 2023 importeerde Zwitserland het meeste paardenvlees, namelijk 663 ton paardenvlees uit Argentinië. Dat is meer dan uit welk ander land dan ook. Ook Nederland is een grote importeur van paardenvlees; dit vlees komt vaak terecht in bitterballen of frikandellen.

dood paard in slachthuis Argentinië
Creperende paarden zijn geen uitzondering | Foto: screenshot video Animal Welfare Foundation / Tierschutzbund Zürich/YouTube

De Argentijnse paardenvleessector

De realiteit achter de Argentijnse paardenvleessector is schokkend. De nieuwe video van AWF en TSB legt vast hoe zwaargewonde, uitgemergelde paarden zonder verzorging in de Argentijnse slachthuizen worden achtergelaten. Veel dieren zijn mank als ze uit de vrachtwagens komen. Veulens die in de slachthuizen zijn geboren, dwalen onbeschermd tussen hongerige en dorstige paarden. Dit wijst erop dat hoogzwangere merries nog steeds vervoerd op transport gaan, ondanks dat dit verboden is.

Veulen geboren in het slachthuis
Veulen geboren in het slachthuis | Foto: screenshot video Animal Welfare Foundation / Tierschutzbund Zürich/YouTube

De beelden tonen ook hoe medewerkers de paarden voortdurend slaan met stokken en bezems, terwijl de dieren nauwelijks voedsel, water of bescherming tegen de hitte en regen krijgen. Deze verschrikkelijke omstandigheden bestaan, ondanks dat de bezochte slachthuizen deelnemen aan het ‘Respectful Life‘ project van Europese importeurs. Dat zou het dierenwelzijn van paardenvleesproducenten moeten garanderen.

Schokkend dierenleed in Argentijnse paardenvleessector
De paarden worden regelmatig in het gezicht geslagen en geschopt | Foto: screenshot video Animal Welfare Foundation / Tierschutzbund Zürich/YouTube

In de paardenvleessector wordt ook veel fraude gepleegd, mede door het gebrek aan transparantie in de herkomst van paarden. Regelmatig komen gestolen dieren in de slachthuizen terecht en er zijn sterke aanwijzingen voor betrokkenheid van criminele netwerken. Die zouden het paardenvlees gebruiken voor onder andere witwaspraktijken en belastingontduiking. Een bekend voorbeeld is het Lamar-slachthuis bij Buenos Aires, dat in 2022 werd binnengevallen door de politie. De leverancier van Lamar staat onder verdenking van het vormen van een criminele organisatie en er loopt onderzoek naar onder meer dierenmishandeling, witwassen en belastingontduiking.

Schokkend dierenleed in Argentijnse paardenvleessector
Ook manke en zieke paarden gaan op transport | Foto: screenshot video Animal Welfare Foundation / Tierschutzbund Zürich/YouTube

Stop import Argentijns paardenvlees

Samen met Eurogroup for Animals (Brussel), Welfarm (Frankrijk) en GAIA (België) roepen AWF en TSB de Europese Commissie op om de import van paardenvlees uit Argentinië te stoppen. In 2021 nam het Europees Parlement al een resolutie aan die pleit voor het opschorten van deze importen. Toch wordt er nog altijd paardenvlees geïmporteerd, waarbij het meeste paardenvlees uit Argentinië afkomstig is.

ondermaatse omstandigheden slachtpaarden Argentinië
Zwaar ondermaatse omstandigheden | Foto: screenshot video Animal Welfare Foundation / Tierschutzbund Zürich/YouTube

Al sinds 2010 tonen onderzoeken van AWF, TSB en GAIA aan dat de Argentijnse paardenvleesproducenten niet voldoen aan de importeisen van de EU. Desondanks gaat de Europese Commissie door met de import, terwijl de invoer uit andere landen zoals Mexico en Brazilië al eerder is opgeschort wegens vergelijkbare misstanden. EU-Commissaris Olivér Várhelyi bevestigde zelf dat de audits in Argentinië ernstige problemen aantoonden op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en traceerbaarheid.

Vleeslobby

Met het publiceren van de beelden ondervinden de dierenrechtenorganisaties de nodige weerstand van de Europese vleeslobby. Zo probeerde de Belgische vleesfederatie FEBEV, samen met de Zwitserse importeur Skin Packing, de publicatie van deze schrijnende bevindingen tegen te houden via juridische stappen tegen AWF en TSB. De schokkende beelden zijn aan leeftijd gebonden en op YouTube te bekijken.

Schokkend dierenleed in Argentijnse paardenvleessector
Foto: screenshot video Animal Welfare Foundation / Tierschutzbund Zürich/YouTube

Ruim 213.000 handtekeningen

De oproep aan de Europese Commissie om de import van paardenvlees uit Argentinië te stoppen heeft inmiddels ruim 213.000 handtekeningen verzameld. Iza Arrieta, Programmamanager bij Eurogroup for Animals is duidelijk over het doel:

“De EU moet stoppen met het importeren van paardenvlees dat met zoveel dierenleed is geproduceerd.”

.

Schokkend dierenleed in Argentijnse paardenvleessector
Stop met importeren (en eten) van paardenvlees dat met zoveel dierenleed is geproduceerd | Foto: screenshot video Animal Welfare Foundation / Tierschutzbund Zürich/YouTube

Teken de petitie

Wil jij ook dat de Europese Commissie stopt met de import van paardenvlees uit deze erbarmelijke omstandigheden? Teken de petitie en maak een verschil.

Bronnen:

Afgedankte Ierse racepaarden komen via Nederland in voedselketen (video)

©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius