Namens de provincie Zuid-Holland heeft Omgevingsdienst Haaglanden vergunning verleend voor afschot van alle circa honderd damherten in de Hoeksche Waard. Over vijf jaar moet de hele roedel verdwenen zijn. Volgens de provincie veroorzaken de dieren te veel schade.

Alle damherten in de Hoeksche Waard krijgen de kogel
Alle damherten in de Hoeksche Waard krijgen de kogel | Foto: publiek domein

De provincie ziet slechts een maatregel en dat is afschot, zo meldt Rijnmond. Over sterilisatie of opvang elders valt niet te praten. Al snel blijkt dat de gebruikelijke argumenten de doorslag geven om alle damherten af te maken, met angst voor schade als leidraad:

“…Dat heeft een grote impact op de natuur, de verkeersveiligheid komt in gevaar en ook de landbouwgewassen lopen steeds meer schade op. (…) Hier hebben we heel goed over nagedacht.”

Alle damherten weg

Herplaatsen of steriliseren zou ‘dieronvriendelijk’ of ‘praktisch onuitvoerbaar’ zijn, aldus de provincie. Komende weken vindt overleg plaats met de faunabeheerders (jagers). Het is de bedoeling om het afschot in korte tijd plaats te laten vinden, want anders zal er inteelt ontstaan, zo luidt de verklaring. In de zes weken van het overleg zal er nog niet geschoten worden.
.

Afschot damherten Hoeksche Waard voorlopig stilgelegd

In beroep

Animal Rights en Fauna4Life zullen in beroep gaan tegen de vergunning, zo kondigden ze vooruitblikkend eerder dit jaar aan. Zij spanden eerder succesvol een rechtszaak aan om het afschot van damherten in de Hoeksche Waard tegen te houden.

Bron:

#GNvdD: Damhert door politie uit sloot gered

©AnimalsToday.nl BVR