Bijna alle EU-lidstaten stemden vandaag vóór het verlagen van de beschermingsstatus van wolven. Deze maatregel maakt de weg vrij voor een versoepeling van de strenge jachtbeperkingen. De soort gaat dan van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd‘. Een politiek gemotiveerd besluit, vinden critici.

EU steunt plan om beschermingsstatus wolf te verlagen
EU steunt plan om beschermingsstatus wolf te verlagen | Foto: publiek domein

De meeste vertegenwoordigers van de 27 EU-landen steunden het voorstel, slechts 2 stemden tegen. Het plan is om tijdens een internationale conventie voor wilde dieren de wolf te degraderen en dienst ‘strikt beschermde’ status om te zetten naar ‘beschermd’.

Beschermingsstatus wolf verlagen

De Europese Commissie, die het plan aanvankelijk naar voren bracht, verwelkomt de goedkeuring ervan door een ruime meerderheid van de lidstaten. De stemming vond plaats tijdens een vergadering in Brussel. Commissie-woordvoerder Adalbert Jahnz:

“Het aanpassen van de beschermingsstatus zal een belangrijke stap zijn om de uitdagingen aan te pakken die ontstaan ​​door de toenemende wolvenpopulatie, terwijl het algemene doel om een ​​gunstige beschermingsstatus voor de soort te bereiken en te behouden behouden blijft.”

.

Welp grijze wolf met ouderdier | Foto: publiek domein

Politiek gemotiveerd

Critici noemen de verklaring van Jahnz prietpraat en zeggen dat deze beslissing geheel politiek gemotiveerd is, zoals in Nederland de hetze tegen de wolf door BBB is opgepakt. In plaats van een beleid te ontwikkelen om te leven met de wolf, is de wolf deel geworden van het politieke steekspel. Karen Soeters van House of Animals:

“Lang genoeg niets doen, op je handen blijven zitten totdat het misgaat. Dit is zo typisch Nederlands dat het bijna lachwekkend is. Maar het gaat hier om dieren die eerst onterecht gestigmatiseerd zijn, daarna voor een politiek karretje zijn gespannen om stemmen te trekken en als dank daarvoor ook nog eens de prijs betalen. Wederom niet echt nieuws, als je erover nadenkt, maar helaas dagelijkse kost.”

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen verloor haar pony aan een wolf, op het landgoed van haar familie in Noord-Duitsland. Dit doet sommigen hardop vermoeden dat de kwestie voor haar persoonlijk is geworden.
.

Diererik van Liere: Met z’n allen aan het werk voor een schuwe wolf

Degradatie

De wolf werd in 1979 een strikt beschermde soort onder het Verdrag van Bern, gesteund door de EU. Het verdrag staat toe dat het dier alleen wordt gedood of gevangen als het een bedreiging vormt voor vee, gezondheid of veiligheid. Dit biedt dus al handvatten om in te grijpen bij een zogeheten ‘probleemwolf’. Maar bij gebrek aan beleid om met wolven samen te leven neemt de angst het over. Europese dierenrechtenorganisaties vrezen dan ook dat de degradatie van de wolf ertoe leidt dat grote aantallen wolven doodgeschoten gaan worden.

Bron:

©AnimalsToday.nl BVR