Tijdens de Egeltelling van afgelopen weekend is onze stekelige buurtgenoot in heel Nederland weer op grote schaal gemeld. Het jaarlijkse Egelweekend zet dit nuttige dier in de schijnwerpers en geeft tegelijk een goed beeld van de gebieden waar de egel voorkomt. Dit jaar waren er minder tellers dan in 2023, maar er zijn naar verhouding wel meer egels waargenomen dan afgelopen jaar.

Minder tellers melden meer egels dan in 2023
Foto: Wesley Overman

De top drie van provincies is – net als in 2023 – Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland. Naast de tuintellingen zijn er ook veel losse waarnemingen ingevoerd van egels buiten de tuin. De Zoogdiervereniging, Egelbescherming Nederland en Tuintelling bedanken alle deelnemers.

 

Minder tellers melden meer egels dan in 2023
Bron: Tuintelling.nl

Meer egels

Er waren dit jaar minder tellers, maar er zijn naar verhouding meer egels gezien dan vorig jaar. Toen gaven 5505 deelnemers in totaal 6126 waarnemingen door. Toch gaat het niet zo goed met de egel. Dit blijkt uit structurele tellingen van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM), schrijft de Zoogdiervereniging.

“Er is nog maar minder dan de helft van de egelpopulatie over ten opzichte van dertig jaar geleden. Door zoveel mogelijk informatie te verzamelen rondom aantallen en verspreiding van de egel, zorgt de Zoogdiervereniging er samen met Egelbescherming Nederland voor dat ons land steeds meer leert over dit dier. Met zijn allen kunnen we maatregelen nemen om de egels te helpen.”

Opvallend is dit jaar dat er een groter aantal meldingen was van meerdere egels tegelijk. Een verklaring wordt niet gegeven, maar weersomstandigheden spelen een belangrijke rol in het leven van een egel. Door de grote aantallen slakken ontbrak het afgelopen maanden in ieder geval niet niet aan voedsel.

Naaktslak | Foto: publiek domein

Van tegeltuin naar egeltuin

Je kunt je tuin heel makkelijk egelvriendelijk maken. Zorg voor afwisseling tussen gras, struiken, andere planten en rommelige plekken. Voorkom een dor tegeltapijt en zorg dat egels de tuin in kunnen lopen door bijvoorbeeld doorkruipgaatjes in je schutting te maken. Als je de tuinen van meerdere buren op deze manier met elkaar verbindt, ontstaat een zogenaamde ‘egelsnelweg’.

Egelhuisjes | Foto: publiek domein

Geen melk!

Zet een schaaltje water en eventueel harde kattenbrokjes in je tuin. Let erop dat melk niet geschikt is, ook niet voor andere dieren. Je kunt ook zelf een egelhuisje maken of er een kopen. Daarin kunnen ze overdag schuilen, er hun winterslaap in doen of zelfs jongen krijgen. Volgens de Zoogdiervereniging is een egel in je tuin een groot compliment waard. Bij meerdere tegelijk is dat een oorkonde voor goed tuinbeheer.

Bron:

Vogelbescherming: Dump de bladblazer!

Overwintertips voor dieren: knaagdieren, konijnen en egels

©AnimalsToday.nl